PLDM cere ca președintele să fie ales de POPOR

  • 20 Octombrie 2015 17:31
PLDM cere ca președintele să fie ales de POPOR

Deputații PLDM au semnat un proiect de lege privind amendarea art 78 din Constituției astfel ca președintele Republicii Moldova să fie ales direct de către popor.

Totodată, aceștia și-au retras semnăturile de pe un proiect al alianței de guvernare care prevedea organizarea unui referendum pentru reducerea numărului de voturi pentru alegerea președintelui în parlament. Această decizie reprezintă o încălcare a Acordului alianței, susțin deputații democrați.

PLDM își motivează inițiativa prin faptul că modificările operate în 2000 au creat un model constituțional deficient și au produs blocaje. Amintim că anterior deputații din Alianța pentru Integrare Europeană III au elaborat un proiect de modificare a Constituției prin referendum pentru a reduce numărul necesar de voturi pentru alegerea șefului statului de la 61 la 51 de voturi. Deputații liberal-democrați au anunțat că își retrag semnăturile de pe acest proiect.

Liberal-democrații au chemat și alte fracțiuni să sprijine proiectul. Liderul PSRM Igor Dodon, a cărui formațiune de asemenea optează pentru alegerea directă a șefului statului, i-a invitat însă pe liberal-democrați să semneze inițiativa pe care socialiștii au înregistrat-o mai demult.

Odată cu retragerea semnăturilor deputaților PLDM, proiectul AIE III care prevedea organizarea referendumului nu mai este valabil, a comentat pentru Radio Chișinău deputatul PD Sergiu Sârbu. În plus, acesta a menționat că PLDM, prin această inițiativă, a încălcat Acordul de constituire a Alianței.

Vicepreședintele PL Valeriu Munteanu a declarat că liberalii vor examina în partid inițiativa PLDM și vor veni ulterior cu o reacție.

Amintim că după modificările Constituției din 2000, șeful statului este ales cu votul a cel puțin 61 de deputați. Imposibilitatea identificării unei majorități calificate a provocat mai multe crize politice în această perioadă.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer fragmentat
Umiditate:58 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău