Platforma online ”Banii tăi în sănătate” va dezvălui datele despre finanțarea din bani publici a sistemului medical

  • 11 Iunie 2018 14:51
0%
00:00:00
00:00:00

Majoritatea instituțiilor medicale ce beneficiază de finanțare din banii publici nu dezvăluie datele privind resursele financiare primite și modul lor de utilizare, potrivit Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate (PAS).

Organizația a lansat o pagină on-line numită ”Banii tăi în sănătate”, unde pot fi găsite datele agregate referitoare la finanțarea bugetară în sistemul medical. 

Casa Națională de Asigurări în Medicină și instituțiile medicale încadrate în sistem, sunt obligate, din decembrie 2017, să publice pe paginile lor oficiale contractele privind finanțarea din banii publici, după ce au fost introduse modificări în acest sens la Legea privind asigurarea obligatorie de asistență medicală.

Din 367 de instituții publice contractate în 2018, numai 95 au respectat legea, publicând acordurile cu CNAM, fiind vorba de o sumă totală de finanțare de peste 5 miliarde 300 de milioane de lei. Nu au făcut publice contractele cu CNAM nici 68 de instituții medicale private, care au beneficiat în total de peste 330 de milioane de lei și nici farmaciile care au primit bani pentru medicamente compensate.

Expertul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Țurcanu.

„Da, aceste instituții încalcă legea. Până la urmă, Ministerul Sănătății ar trebui să fie acea instituție a statului care ar trebui să monitorizeze cum se respectă legea. Evident că parlamentul, ca instituție care a aprobat legea, are mecanismul de control parlamentar să vadă de ce legea nu este respectată de atât de multe instituții, inclusiv de CNAM.”

CNAM, pe de altă parte, deși a publicat datele referitoare contractele pe care le-a semnat cu instituțiile medicale pentru prestarea serviciilor de sănătate populației, nu a făcut-o pe deplin, interpretând legea în mod voluntar, potrivit avocatei Natalia Roșca. Astfel, CNAM face publice doar sumele alocate, fără specificarea serviciilor finanțate din banii publici, susține Natalia Roșca:

CNAM a publicat doar suma totală pentru care a fost contractată instituția. Situația este inversă – în informațiile publicate de către instituțiile medico-sanitare, care au publicat anexele la contracte, de unde foarte clar se vede câți bani și pentru care tip de servicii sunt contractate.”

Potrivit experților centrului PAS, publicarea datelor dezagregate privind serviciile finanțate de CNAM, adică din contribuțiile cetățenilor, este necesară pentru a se vedea cât de eficient sunt repartizați banii publici.

Într-un răspuns oferit Radio Chișinău de serviciul de presă al CNAM se menționează că lista instituțiilor medico-sanitare contractate, lista instituțiilor prestatoare de servicii de înaltă performanță, rapoartele anuale și lunare privind executarea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, precum și rapoartele de activitate ale companiei sunt plasate pe site-ul cnam.md.

Totodată, se subliniază că lista instituțiilor medico-sanitare contractate conține informație privind denumirea instituției medico-sanitare, nivelul instituției, numărul contractului, data semnării contractului, tipul de asistență medicală contractată și suma contractului. Totuși, constatăm că sunt menționate tipurile de asistență medicală, dar nu și sumele dezagregate pe fiecare serviciu, ci doar suma totală alocată integral fiecărei instituții.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău