Platforma Demnitate și Adevăr nu va vota candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Ce spun experții

  • 02 Februarie 2021 13:46
Platforma Demnitate și Adevăr nu va vota candidatura Nataliei Gavrilița la funcția de premier. Ce spun experții

Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat astăzi că nu va vota candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de prim-ministru, chiar dacă menționează că ar fi optat pentru alegerea unui guvern pro-european pe un termen limitat. De asemenea, PAS și Partidul Democrat susțin că nu vor vota guvernul, în timp ce celelalte fracțiuni și grupuri parlamentare încă nu au luat o decizie. Experții consideră că probabilitatea ca Guvernul să fie susținut de o alianță neformală care încearcă să amâne anticipatele, este foarte mare.

Platforma DA a decis să nu voteze pentru cabinetul ce va fi propus de premierul desemnat, dar, în același timp, își exprimă dezacordul cu poziția luată de PAS și de președinta Maia Sandu care se opun deschis votării unui guvern. În opinia Platformei, în actuala situație ar fi fost necesar un Executiv pro-european, învestit pentru un mandat limitat.

În cadrul unor dezbateri televizate și președintele fracțiunii Partidului Democrat, Dumitru Diacov a declarat că există o înțelegere în interiorul formațiunii să nu fie susținut Guvernul.

Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat deschis că nu va vota Guvernul Nataliei Gavriliță, desemnată de Maia Sandu doar pentru că așa cere procedura constituțională. PAS și Maia Sandu se pronunță deschis pentru alegeri anticipate.

Și celelalte forțe parlamentare susțin că vor anticipate, dar încă nu au o poziție clară. Partidul Socialiștilor a anunțat că va lua o decizie finală după dezbaterile din plenul Parlamentului.

Și deputații din așa-numita platforma „Pentru Moldova” din care face parte și Partidul Șor au anunțat că vor lua decizia după ce va fi cunoscut programul de guvernare și lista membrilor Guvernului.

Liderul grupului „Pro Moldova” a anunțat o campanie de discuții cu cetățenii pe marginea acestui subiect. Totodată, Andrian Candu consideră că în prezent alegerile anticipate sunt inoportune.

Având în vedere poziție exprimate de partidele parlamentare, posibilitatea unei alianțe ad-hoc, neformale, de tipul celei dintre PSRM și Platforma „Pentru Moldova” de la sfârșitul anului trecut, care să voteze guvernul, este foarte mare, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu.

Interesele majorității actualilor deputați se concentrează pe ideea păstrării acestui Parlament, dar nu pe alegeri anticipate, chiar dacă retorica lor politică este diferită. De aceea, probabilitatea că ar putea să se constituie o majoritate ad-hoc și nedeclarată, care va vota acest Guvern, este foarte mare, a spus  analistul politic Anatol Țăranu

Amintim că săptămâna trecută Maia Sandu a desemnat-o pe fosta ministră a Finanțelor din Cabinetul său pentru funcția de prim-ministru. Atunci Maia Sandu a îndemnat deputații să nu voteze guvernul pentru a fi provocate alegeri parlamentare anticipate. Parlamentul poate fi dizolvat dacă, după cel puțin două încercări, nu votează un nou Guvern în decurs de 45 de zile, termen calculat din data de 27 ianuarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău