Planul european de redresare este limitat ca durată și sferă de acțiune, remarcă Angela Merkel

  • 24 August 2020 19:02
Planul european de redresare este limitat ca durată și sferă de acțiune, remarcă Angela Merkel

Pachetul Uniunii Europene de redresare economică în urma pandemiei de coronavirus este o măsură limitată în opinia cancelarului german Angela Merkel, a declarat luni la Berlin purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, transmite agenția DPA, preluat de Agerpres.

Răspunsul comun convenit de UE este o măsură excepțională pentru situația excepțională în care se regăsește, dar prerogativele acordate Comisiei Europene de a se împrumuta pe piețele de capital în numele blocului comunitar în ansamblu sunt ''clar limitate'' atât în ceea ce privește durata, cât și sfera de acțiune și sunt menite să răspundă doar crizei actuale, a declarat Seibert.

Opinie care însă contrastează puternic cu cea exprimată de ministrul de finanțe german, Olaf Scholz, membru al Partidului Social-Democrat (SPD), partener în coaliția condusă de Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

''Fondul de redresare este un progres autentic pentru Germania și Europa care nu poate fi inversat'', a declarat duminică grupului media Funke ministrul de finanțe social-democrat, un aspirant la postul de cancelar după ce Merkel își va fi încheiat ultimul mandat.

UE emite datorie comună pentru prima dată și se angajează să înceapă să o ramburseze rapid. ''Toate acestea sunt schimbări ample, probabil cele mai vaste de când a fost introdusă (moneda) euro'', a mai spus Scholz, comentariile sale fiind imediat contrazise de membri ai CDU.

Șefii de stat și de guvern din statele UE au convenit luna trecută asupra emiterii de datorie comună pentru constituirea unui fond de redresare post-pandemie în valoarea de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde vor fi accesate de statele membre ca subvenții și 360 de miliarde ca împrumuturi.

Acești bani urmează să fie atrași de Comisia Europeană de pe piețele financiare și partea de subvenții va fi rambursată pe termen lung prin instituirea de noi taxe la nivelul UE, mai ales taxe de mediu, cum ar fi de exemplu o taxă asupra plasticului nereciclabil.

Comisia Europeană a atenționat că accesarea sumelor prevăzute în fondul de redresare va fi legată de reforme economice corelate în special cu agenda europeană privind mediul și digitalizarea.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău