Planul ambițios al Guvernului: 500.000 automobile electrice, energie nucleară, noi centrale (Revista presei)

  • 28 Noiembrie 2022 10:17
Planul ambițios al Guvernului: 500.000 automobile electrice, energie nucleară, noi centrale (Revista presei)

Tactica „vițelului blând”, a „neutralității”, pe care o adoptase în primele zile de război și actuala guvernare, refuzând să aplice sancțiunile UE la adresa Rusiei, nu funcționează nu numai la Moscova, ci nici la Bruxelles și Washington. Se dă o luptă decisivă, pe viață și pe moarte, pentru actuala ordine mondială, pentru respectarea normelor internaționale, pentru a nu permite folosirea forței în relațiile cu vecinii.

Chișinăul se vede nevoit să ocupe o poziție clară. Dacă nu rezistă Ucraina, următoarea țintă a Rusiei putem fi noi, scrie Nicolae Negru în editorialul său pentru Ziarul Național.

Maia Sandu comparase cândva Republica Moldova cu un vas capturat de pirați (oligarhi), în derivă, purtat de valurile unei mări furtunoase.

Rămânând la această metaforă, azi la timona navei statale se află chiar ea și echipa sa, ne îndreptăm spre țărmul european, însă marea e și mai furtunoasă, valurile mult mai mari, iar teama că în fiecare clipă vasul nostru va fi aruncat pe stâncile din apropiere e cvasigenerală.

În această situație, mulți „pasageri” au impresia că „înainte era mai bine”, că guvernările de până acum au fost mai eficiente și șansele Republicii Moldova de a supraviețui erau mai mari. Ceea ce nu e adevărat. Dimpotrivă, politicienilor care au deținut puterea până nu demult le-a lipsit, în cel mai bun caz, viziunea, fără de care abilitățile nu i-au ajutat cu nimic, decât că unii s-au îmbogățit.

„Pirații” care au reușit să fugă pe țărmuri străine încearcă, prin mercenarii lor rămași pe navă, să organizeze o răscoală, ajutați și de Rusia care consideră că nava îi aparține și trebuie să acosteze la țărmul rus. Setea de răzbunare îi unește, deși, în aparență, interesele sunt diferite, susține Nicolae Negru.

Rusia se folosește de refugiați pentru a provoca o ruptură între ucraineni, scrie Veridica.ro.

Fenomenul persoanelor strămutate intern nu a apărut în Ucraina odată cu invazia din 24 februarie 2022, ci în 2014. După anexarea Crimeii și lansarea operațiunilor militare în Donbass, mulți ucraineni au fugit din calea războiului sau nu au dorit să se afle sub ocupația liderilor separatiști finanțați de Moscova. 

În 2021 în Ucraina erau înregistrate oficial 1,5 milioane de persoane strămutate intern. Mulți cetățeni ucraineni s-au mutat din Donbass în regiunea Kiev. Au fost foarte populare ca destinații localitățile Bucea, Irpin, Borodeanka și alte orașe din regiunea Kiev peste care a venit armata rusă în 2022. De asemenea, multe persoane s-au mutat în interiorul Donbassului, din zonele ocupate de separatiștii susținuți de Rusia în teritoriile controlate de guvernul Ucrainei, în special în Mariupol.

Odată cu invazia la scară largă din 2022, o parte dintre persoanele strămutate intern au fost forțate să plece din nou, ajungând fie în alte părți în Ucraina, fie în afara acesteia, inclusiv în România.

„Rusofobia Kievului”, narațiunea folosită de ruși în teritoriile ocupate

Rusia a încercat să rupă orice legături ale populației locale cu Ucraina, promovând în acest scop narațiunea falsă că statul ucrainean ar avea o atitudine rusofobă, alimentată de Occident, și că această atitudine se vede chiar și în modul în care îi tratează pe ucrainenii rusofoni. În ultimii ani, presa pro-Kremlin a distribuit o serie de narațiuni de dezinformare și fake news cu scopul de a demonstra opiniei publice din Rusia și mai ales din teritoriile ocupate ale Ucrainei că autoritățile de la Kiev persecută rusofonii. În același timp, Rusia a încercat să zădărnicească orice efort al Kievului de recuperare și reintegrare a acestor teritorii, blocând elementele dialogului social.

Învinuitul Dodon ar putea reveni în AREST, scrie Ziarul Național.

Procurorul Petru Iarmaliuc a atacat cu recurs hotărârea Curții Supreme de Justiție (CSJ) privind eliberarea lui Igor Dodon din arest la domiciliu și plasarea sub control judiciar. Dodon susține că ar fi vorba de o „acțiune ilegală” a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și procurorului de caz, Petru Iarmaliuc. Recursul va fi examinat astăzi, începând cu ora 15.00.

Planul ambițios al Guvernului: 500.000 automobile electrice, energie nucleară, noi centrale, scrie mold-street.com.

Obiectivul este fixat în conceptul Strategiei Energetice a Republicii Moldova până în anul 2050 – un document de politici în care este redată viziunea Guvernului și care stabilește prioritățile în sectorul energiei către mijlocul secolului, ținând cont de provocările actuale globale și din regiune.

Potrivit ministrului Infrastructurii, creșterea economică a țării nu poate fi atinsă dacă aprovizionarea cu resurse energetice este supusă unor întreruperi permanente și dacă prețurile energiei sunt instabile și inaccesibile. În continuare, pentru consolidarea securității sale energetice, Republica Moldova va trebui să folosească oportunitățile pe care le-au adus:

- construcția gazoductului Iași-Chișinău, care a interconectat sistemul de transport al gazelor naturale cu cel din România;

- recenta sincronizare cu sistemul electroenergetic continental european (ENTSO-E); 

- acordarea statutului de candidat la UE, care creează noi premise și oportunități pentru dezvoltarea sectorului energetic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău