Plahotniuc, surprins la Miami, iar Harunjen - ultima lui redută în Republica Moldova | REVISTA PRESEI
-
07 Iulie 2019 13:16
Plahotniuc, surprins în Miami. S-a cazat la un hotel de lux, titrează Cotidianul.
Fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar fi fost surprins în Miami, acolo unde s-ar fi cazat la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din oraș. Asta susține deputatul Chiril Moțpan, care a primit imagini video de la un cetățean moldovean aflat în SUA. Potrivit lui Moțpan, imaginile au fost surprinse la sfârșitul lunii iunie, după ce Plahotniuc a părăsit Republica Moldova. Acestea nu sunt clare, dar unul dintre cei surprinși pare să fie fiul lui Plahotniuc – Timofei, iar altul seamănă cu fostul deputat democrat Constantin Țuțu.
„Harunjen - ultima și cea mai importantă redută a lui Plahotniuc”; Cum poate fi „plecat” acesta din fruntea PG – titrează Jurnal.md, care îl citează pe deputatul Sergiu Litvinenco, care spune cum Harunjen poate fi „plecat” de la cârma Procuraturii Generale în mod absolut constituțional și „pe merit”.
KROLL 2 A FĂCUT FÂS comentează Vitalie Vovc într-o sinteză săptămânală pe Deschide.md. „S-a scris despre toate și despre nimic, nume și iar nume, dar iată despre rolul băncilor rusești – deloc. Iar 20% din BEM aparține băncii rusești VEB (bancă din lista neagră a sancțiunilor europene) la care membru al CA este Kozak și Medvedev”.
În același material, autorul mai reține și faptul că la conducerea Marelui Stat Major al Armatei Naționale „REVINE Gorgan, acel care obișnuiește să sărbătorească 23 februarie la Ambasada Rusiei și care a fost dat afară, nu fără bătăi de cap, de ex-ministrul Șalaru și ex-președintele Timofti”.
Tribuna face o analiză a activității Guvernului Sandu la o lună de la învestirea în funcție. „Chiar dacă o lună este un termen prea mic pentru bilanțuri, totuși, unele concluzii despre startul noului Executiv pot fi făcute. Guvernul Sandu, dar și întreaga coaliție de guvernare, au trebuit să facă față unor presiuni fără precedent – de facto, au trebuit să reziste tentativelor fostei guvernări de a scoate în afara legii noua putere. Publicația remarcă faptul că de cum a intrat în funcție, Guvernul Sandu a operat un șir de demisii. Marea majoritate a acestora au fost justificate și s-au încadrat în ceea ce noua coaliție numește dezoligarhizare. Însă, pe alocuri noua putere s-a lăsat dusă de val și din funcții au fost înlăturați adevărați profesioniști, care nimic cu politicul sau oligarhia nu au, scrie Tribuna.md.
Aceeași publicați mai notează într-un comentariu că „actuala coaliție de guvernare a fost creată cu un singur scop – scoaterea instituțiilor statului din captivitatea și crearea condițiilor normale pentru desfășurarea unor alegeri libere și corecte”. Astfel, Tribuna analizează câteva scenarii pentru organizarea alegerilor anticipate.
Ziarul de Gardă publică CV-ul celor doi pretendenți la funcția de judecători constituționali, înscriși în concursul de la CSM. Teodor Cârnaț, expert în drept constituțional și fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar și Vladimir Grosu, fost ministru al Justiției și reprezentant al Guvernului Republicii Moldova la CtEDO, și-au depus dosarele în concursul organizat de CSM pentru ocuparea a două fotolii de judecător la Curtea Constituțională. Teodor Cârnaț este în prezent profesor universitar la Facultate de Drept din cadrul USM. Anterior acesta a ocupat funcția membru al CSM, fiind desemnat din rândul profesorilor de drept. Înainte de a ajunge în CSM, Cârnaț a fost consilier municipal în Chișinău. Deși a fost ales pe listele PL în 2011, a părăsit fracțiunea în februarie 2012, devenind independent. Până a ajunge în funcții publice, Cârnaț a fost director al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului, profesor universitar, avocat, dar și expert în mai multe proiecte și ONG-uri, scrie ZdG.
Vladimir Grosu, la rândul său, este jurist, doctor în drept și conferențiar universitar. În prezent acesta este avocat și exercită interimatul funcției de șef al Departamentului de Drept Penal al Facultății de Drept din cadrul USM. În 2015 Grosu a ocupat funcția de ministru al Justiției, anterior ocupând timp de patru ani fotoliul de vice-ministru al Justiției. Timp de cinci ani, prin hotărârea guvernului condus de Vasile Tarlev, Vladimir Grosu a ocupat și funcția de Agent Guvernamental. În CV-ul său, Vladimir Grosu notează că din 2013 până în 2017 a fost membru supleant al Comisiei de la Veneția, iar din 2016 și până în prezent este și membru al Consiliului Științific de pe lângă Curtea Supremă de Justiție. La 2 iulie curent, CSM a anunța concurs pentru două funcții de judecător la Curtea Constituțională, rămase vacante după demisia lui Corneliu Gurin și Mihai Poalelungi. Concursuri pentru desemnarea celorlalți patru judecători constituționali au fost anunțate și de către Parlament și Guvern, amintește Ziarul de Gardă.