Pirkka Tapiola: Nu stă în responsabilitatea UE să implementeze reforme
-
15 Decembrie 2014 19:21
Uniunea Europeană acordă asistență Republicii Moldova dar nu stă în responsabilitatea Bruxelles-ului să adopte și să implementeze reforme, a declarat luni, 15 decembrie, ambasadorul UE la Chișinău Pirkka Tapiola.
Diplomatul a participat astăzi la o dezbatere publică legată de asistența europeană acordată Chișinăului în ultimii ani și a subliniat că Republica Moldova este singura responsabilă de a folosi resursele oferite pentru a se dezvolta.
Dezbaterea publică a avut loc la Academia de Studii Economice și a avut drept scop să ofere o mai mare transparență și informare despre modul și domeniile în care sunt folosiți banii europeni. Câțiva tineri cu care am stat de vorbă spun că astfel de dezbateri sunt foarte utile pentru societatea civilă, și au dat exemple de proiecte europene implementate în localitățile lor.
”Ne ajută să cunoaștem mai multe despre cum sunt folosiți banii Uniunii Europene, și cum sunt investiți aceștia. Ne aduce la cunoștință proiectele implementate”, a declarat Gherman Daniela, studentă la USM
”Ne motivează să ne dăm interesul, să vedem unde se cheltuie banii publici, unde se investec. Făcând naveta din Ocnița la Chișinău, am văzut că s-a construit un drum european”, a declarat Ignatov Augustin.
Interesul Uniunii Europene este asigurarea bunăstării Republicii Moldova pentru că o societate democratică, cu oportunități economice, aduce dezvoltare și stabilitate pe întreg continentul european, a declarat în discursul său ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău Pirkka Tapiola. Potrivit oficialului, Uniunea Europeană se concentrează pe trei aspecte.
”Am văzut începuturi de reformă, dar vrem să vedem un progres mai rapid în implementarea lor. În al doilea rând, am observat o anumită polarizare și împărțire a societății, ne-ar place să vedem că sunt adoptate politici care să se adreseze tuturor părților și grupurilor. În al treilea rând ne dorim ca beneficiile asistenței europene să se extină și pe partea stânga a Nistrului, mai multă acțiune în încercarea de a rezolva conflictul transnistrean”, a declarat Pirkka Tapiola.
Prezent la dezbatere Victor Gâlcă, manager de proiecte sociale în cadrul delegației UE, a menționat că doar în domeniul sănătății și protecției sociale, ajutorul financiar european în ultimii 10 ani a depășit 60 de milioane de euro.
”Putem menționa construcția acelui nou bloc chirurgical de la Spitalul Clinic Republican, dotat conform ultimelor tehnologii. Avem la activ proiecte care se adresează persoanelor cu dizabilități, sau vârstnice”, a declarat Victor Gâlcă.
Uniunea Europeană reprezintă în prezent cel mai mare partener de dezvoltare al Republicii Moldova. Potrivit datelor centralizate de Cancelaria de Stat din 2010 până în 2014, asistența financiară din partea UE a fost de aproape 466 milioane de euro.