Pirkka Tapiola: Acordurile cu UE vor oferi oportunități enorme economiei Republicii Moldova

  • 16 Octombrie 2013 13:59
Pirkka Tapiola: Acordurile cu UE vor oferi oportunități enorme economiei Republicii Moldova

Referindu-se la negocierile privind semnarea Acordului de asociere și a celui de liber schimb, oficialul european a precizat că acestea vor oferi oportunități enorme economiei și cetățenilor Republicii Moldova.

Republica Moldova este lider în cadrul Parteneriatului Estic la toate capitolele de negocieri cu Uniunea Europeană, dar mai are de întreprins acțiuni privind combaterea corupției, reforma justiției și îmbunătățirea mediului de afaceri, a declarat, miercuri, 16 octombrie, la o conferință de presă noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

În ceea ce privește liberalizarea regimului de vize, el a precizat că acesta depinde de continuarea reformelor, dar și de raportul pe care îl va prezenta Comisiei Europene misiunea care s-a aflat ieri în Republica Moldova. 
 
Uniunea Europeană acordă asistență financiară Republicii Moldova în valoare de aproximativ 130 de milioane de euro anual, ceea ce reprezintă cel mai mare sprijin financiar pe cap de locuitor dintre țările din Parteneriatul Estic, a declarat Pirkka Tapiola.
 
Referindu-se la negocierile pe marginea Acordului de asociere și a celui de liber schimb, oficialul european a precizat că aceste documente vor oferi oportunități enorme economiei și cetățenilor Republicii Moldova. El și-a exprimat încrederea că acordurile respective  vor fi semnate până în luna octombrie 2014, când va exprira mandatul actualei Comisii Europene.
 
În ceea ce privește reformele din Republica Moldova, el a salutat eforturile depuse de autorități și realizările înregistrate, dar a precizat că Republica Moldova se află într-o perioadă de tranziție și trebuie să atragă în continuare atenție combaterii corupției și reformei în justiție. ”Este nevoie să atrageți atenție la modul în care folosiți suportul Uniunii Europene în implementarea reformei judiciare, într-un mod în care să aveți rezultate. Cum să reușiți să îmbunătățiți climatul investițional, cum să vă asigurați că viitoarele acțiuni de privatizare au loc prin asigurarea unei transparențe suficiente” a declarat Pirkka Tapiola.
 
În privința oficiilor teritoriale ale Biroului Migrație și Azil de la hotarul administrativ cu regiunea transnsitreană, șeful delegației Uniunii Europene a precizat că acesta nu vor afecta populația din stânga Nistrului și au scopul de controla fluxul migrațional care trece peste frontiera modlo-ucraineană, pe segmentul transnistrean. ”Vrem, în primul rând, să asigurăm un control suficient al acelor oficii migraționale de la granița între Republica Moldova și Ucraina și pe segmentul trannistrean unde Chișinăul nu își exercită autoritatea. În al doilea rând vrem să ne asigurăm că nu este pusă o graniță artificială în mijlocul țării” a declarat Pirkka Tapiola. 
 
Este prima conferință de presă oferită de Pirkka Tapiola în calitatea sa de șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău