Piața muncii din Republica Moldova îmbătrânește prematur

  • 26 Octombrie 2022 13:51
Piața muncii din Republica Moldova îmbătrânește prematur

Piața muncii din Republica Moldova îmbătrânește prematur, iar ofertele de muncă sunt lipsite de interes pentru cei cu studii superioare, specializați preponderent pe domenii inflexibile. Pentru a remodela rigiditatea sistemului de formare și angajare, experții în domeniu propun trecerea la învățământul dual, precum și antrenarea angajatorilor în crearea cursurilor de formare. Aceste probleme au fost discutate astăzi în cadrul unei conferințe cu genericul „Perspective și oportunități de angajare pentru tinerii din Republica Moldova”, transmite Radio Chișinău.

Secretarul general al Ministerului Educației și Cercetării, Nadejda Velișco, a menționat că învățământul dual are drept scop îmbunătățirea condițiilor de integrare a tinerilor pe piața muncii. Acest sistem va fi aplicat și în învățământul superior. Nadejda Velișco:

„Trebuie să investim în continuare în învățământul dual, pentru că 71 % din absolvenții învățământului dual și-au găsit un loc de muncă imediat după absolvire, în comparație cu 43% pentru ceilalți absolvenți ai învățământului profesional tehnic. Și în învățământul superior vom introduce pentru unele programe de studii superioare acolo unde este posibilă o cooperare între angajator și instituția de învățământ superior aceste programe de învățământ dual. Avem proiecte care ne vor da rezultate peste un și vom ști ce se întâmplă și acolo”, susține Velișco.

Tinerii se confruntă cu dificultăți în alegerea specialității, în integrarea lor pe piața muncii, în special a celor activi care provin din medii defavorizate, a spus secretarul de stat al Ministerului Muncii, Felicia Bethold. În acest sens, Agenția Națională pentru Ocuparea Forțelor de Muncă propune mai multe programe de formare și susținere a tinerilor, atât în crearea unei întreprinderi, cât și orientarea pentru o meserie durabilă, a subliniat Felicia Bethold:

„Pentru a încuraja tinerii pe piața muncii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forțelor de Muncă, oferă servicii cum ar fi stagiul profesional pentru cei care nu au experiență profesională, granturi pentru cei care vor să deschidă o afacere. Apropo, câți dintre voi ați știut că Agenția Națională pentru Ocuparea Forțelor de Muncă oferă granturi pentru deschiderea unei afaceri până la 99 mii lei?!”, spune Bethold.

Sărăcia este unul din factori care îi determină pe tineri să părăsească Rep. Moldova în căutarea unei vieți mai bune, a subliniat președintele Consiliului Național de Tineret din Moldova, Roman Banar.

„Dintr-un număr de 1500 de respondenți la un sondaj de-al nostru, 93% au optat pentru ideea că ei vor migra când vor termina studiile. 93 % din 1500 respondenți, ceea ce ne face să credem că este o statistică națională. 64% din cei care au zis că vor emigra, au zis că vor emigra pentru oportunități mai bune de muncă. Pentru educație au optat circa 30%, și alte motive și mai puține”, a declarat Banar.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2020 peste o treime din tinerii cu vârsta de 15-34 ani aveau un loc de muncă. 2% erau înregistrați oficial ca șomeri, iar aproape 62%  erau inactivi din punct de vedere economic. 40% din ultima categorie erau încadrați în sistemul național de învățământ.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău