Petru Hadârcă, directorul TNME: Multe lucruri frumoase, de suflet au fost făcute grație susținerii investițiilor din partea Bucureștiului (INTERVIU)

  • 16 Februarie 2022 17:42
0%
00:00:00
00:00:00

Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău ar urma să fie renovat din banii oferiți de România în cadrul grantului nerambursabil de 100 de milioane, aprobat la ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București, din 11 februarie 2022. În prima etapă de investiție ar urma să fie renovată clădirea adiacentă unde sunt atelierele și depozitul Teatrului. Ulterior, urmează renovarea și modernizarea unei săli de spectacole cu o capacitate de peste 250 de locuri, a comunicat directorul instituției Petru Hadârcă, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Radio Chișinău: Dle Hadârcă, o parte din grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro oferit de România Republicii Moldova ar urma să fie alocată pentru proiecte culturale. După cum a comunicat ministrul Culturii din România, Lucian Romașcanu, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” este printre instituțiile alese să beneficieze de investițiile românești.

Petru Hadârcă: Îi suntem recunoscători dlui ministru Romașcanu, pentru efortul pe care îl face de mai mulți ani. Dacă ar fi să recapitulăm istoria Reuniunii Teatrelor Naționale, în primul său mandat de Ministru al Culturii a fost omul cuvântului dat, unicul ministru al Culturii din România care a susținut financiar evenimentul, alături de Institutul Cultural Român care partener permanent al Reuniunii Teatrelor Naționale.

E vorba de două etape de investiții. Prima, pentru reparația edificiului adiacent unde sunt atelierele, unde e depozitul. În urma unei expertize tehnice a specialiștilor în domeniu, s-a demonstrat că acea clădire nu a fost reparată de la construcția ei, din 1952, și nu s-a ținut cont de zona seismică. În caz de cutremur, ea cade la pământ. Acolo este proiectat, au pregătit arhitecții o schiță de proiect, care a trecut deja aprobarea în Consiliul Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii, și urmează, pe lângă modernizarea blocului, Teatrul Național să mai câștige o altă sală, modernă, de 252 de locuri. Unele lucrări s-au făcut. Am început acum câțiva ani, până la pandemie. După ce vom avea blocul de producție gata, după aceea va fi renovat și blocul central. Dacă faceți o pauză când treceți pe Bulevardul Ștefan cel Mare sau pe strada Mihai Eminescu, o să vedeți cum tencuiala cade. Sunt lucrări care necesită investiții de urgență.”

Radio Chișinău: Ați făcut un calcul, ce sume ar fi necesare?

Petru Hadârcă: Calculul este făcut de specialiști. Urmează, după discuțiile care au demarat să vină și de la București specialiști, experți mai ales în construcția teatrului, să facă un deviz profesionist. Deocamdată nu putem vorbi.

Radio Chișinău: Cum apreciați dumneavoastră, dle Hadârcă, ajutorul pe care România îl oferă în special pe domeniul culturii?

Petru Hadârcă: În primul rând cu recunoștință și cu emoții. Suntem onorați. Atâtea investiții au fost făcute din partea Guvernului României în grădinițe, în educație. Eu mă bucur enorm, comunicând cu tineretul de astăzi, care s-a școlit în România și are o altă gândire, alt zbor în imaginație. Și ceea ce face România, când mă gândesc la lipsa de bun simț a unor birocrați care întâmpină ajutoarele sub pot la Telecentru, ca să nu vorbim de lucruri triste, vin cu mulțumiri și cu recunoștință și echipelor SMURD care trec hotarul și salvează părinții noștri, rudele noastre, recunoștință echipei SMURD care și-au jertfit viața salvând viața unui bolnav undeva în sudul Basarabiei. Nu îmi ajung cuvintele, îmbrățișările și mulțumirile pentru ceea ce face România, inclusiv edificiul Teatrului Național a fost gândit, construit din banii Guvernului României chiar de la începutul existenței sale în anii 1930. A fost o minune că atunci când comandoul sovietic s-a retras în 1941 și a minat și a distrus tot orașul, faptul că teatrul încă nu era dat în exploatare și nu l-au minat. Multe lucruri frumoase, de suflet au fost făcute grație susținerii investițiilor din partea Bucureștiului.

Interviul integral cu directorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, Petru Hadârcă,  îl puteți asculta în fișierul audio.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău