Petru Grozavu | Ce a așteptat Maia Sandu și Andrei Năstase de la Igor Dodon? (Revista presei)

  • 12 Aprilie 2019 09:32
Petru Grozavu | Ce a așteptat Maia Sandu și Andrei Năstase de la Igor Dodon? (Revista presei)

Revista presei - 12 aprilie 2019.

Presa de la Chișinău comentează întâlnirea de ieri dintre Blocul ACUM și PSRM. „Scoaterea statului din captivitate ar trebui să fie prioritatea zero atât pentru Blocul ACUM, cât și pentru Partidul Socialiștilor, declară președinta PAS, Maia Sandu, citată de Adevărul. Reprezentanții ACUM sunt gata să discute în continuare cu socialiștii, dacă aceștia fac un angajament public prin care spun că sunt gata să adopte legile propuse, dar și altele care țin de deoligarhizare, transmite IPN.

„Era de așteptat că, în urma primei întâlniri dintre PSRM și „ACUM”, reprezentanții celor două forțe politice vor rămâne pe pozițiile lor, iar situația pe arena politică practic a rămas neschimbată, scrie Ziarul Național. Comentatorul politic Nicolae Negru, atenționează că ceea ce spune PSRM este dictat de Moscova. Totodată, el este de părere că, în urma alegerilor anticipate, ar avea de câștigat PD. Și expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, este de părerea că pozițiile celor două forțe politice sunt departe una de alta. „Socialiștii insistă asupra părții juridico-instituționale a procesului, iar blocul ACUM merge pe această scoatere din captivitate a instituțiilor. Socialiștii doresc o înțelegere de lungă durată, iar ACUM vrea să meargă etapizat pe această colaborare”, a spus el. Comentatorul politic nu a exclus că PSRM ar avea și un alt scenariu. PSRM ar putea merge la o înțelegere cu PDM... Mărul discordiei dintre ACUM și socialiști a fost funcția de speaker. Aici a apărut principala problemă, pe lângă implicarea Moscovei în procesul de negocieri”, a precizat Ion Tăbârță, citat de Ziarul Național.

„Ce a așteptat Maia Sandu și Andrei Năstase de la Igor Dodon? – se întreabă Petru Grozavu, într-un editorial din Ziarul de Gardă - Că va merge împotriva lui Plahotniuc, fără de care nu ar fi ajuns președinte? Că va ridica mâna împotriva regimului din care și el face parte? Că îl va accepta mai degrabă pe Năstase șef de parlament decât pe Greceanâi sau pe Sandu premier în loc de Plahotniuc?… Dodon și Plahotniuc sunt prea legați, ca să-i poată dezlega Năstase sau Maia. Referindu-se la anticipate, autorul crede că ACUM oricum nu are cum rata un scor mai bun decât pe 24 februarie, iar pachetul de legi antioligarhice, emis de ACUM, i-a sporit ratingul”, în opinia editorialistului de la Ziarul de Gardă.

Moscova vrea totul sau alegeri anticipate în Republica Moldova, atenționează Petru BOGATU într-un editorial pe Deschide.md. Referindu-se la cererile socialiștilor privind controlul președintelui asupra SIS, anularea legii privind combaterea propagandei ruse, readucerea limbii ruse la rangul de limbă cvasioficială ș.a.m.d., autorul este de părere că socialiștii netezesc astfel drumul pentru alegerile anticipate. El observă că socialiștii și-au lansat oferta marți, de îndată ce liderii lor au revenit de la Moscova. De unde și concluzia că anturajul lui Putin le-a impus  lui Igor Dodon și Zinaidei Greceanîi niște propuneri care nu pot fi acceptate de nicio forță politică responsabilă de la Chișinău. Nici de blocul ACUM, nici de PDM.  Prin urmare, Kremlinul vrea totul sau nimic în Republica Moldova. Ori controlează efectiv politica internă și externă a statului, ori declanșează alegeri anticipate. Rezumând, oferta PSRM nu este o invitație la dialog, ci un șantaj rusesc, atenționează Petru Bogatu. De aceea, propunerile PSRM nu pot fi subiect de discuție, sunt din start inacceptabile. Apărarea, externele și securitatea în mâinile socialiștilor vor aduce Rusia la hotarul de la Prut și nu înseamnă nimic altceva decât conflict cu Ucraina, cu România, cu UE și cu SUA”.  

Site-ul Deschide.md mai reține și știrea că Igor Dodon a plecat la Moscova, după o vizită oficială la Minsk, iar serviciul de presă al Administrației prezidențiale evită orice discuție la acest subiect.  Faptul că Igor Dodon a plecat la Moscova îl aflăm din comunicatul de presă al Administrației prezidențiale din Belarus, unde șeful statului a plecat la data de 10 aprilie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău