Petru Bogatu: Înseamnă că și noul ambasador NU va fi trimis la Moscova? (Revista presei)

  • 10 Martie 2017 11:30
Petru Bogatu: Înseamnă că și noul ambasador NU va fi trimis la Moscova? (Revista presei)

Revista presei din 10 martie 2017

Filip, Candu, Jizdan și Cebotari își fac griji pentru oficialii moldoveni percheziționați la intrarea în F. Rusă. Despre cetățenii simpli, niciun cuvânt!, titrează Ziarul de Gardă. F. Rusă a fost informată de autoritățile de la Chișinău cu privire la tratamentul abuziv aplicat asupra oficialilor moldoveni la intrarea în acestă țară. Andrian Candu și Pavel Filip au solicitat o intervenție imediată pentru stoparea abuzurilor și au informat ambasadorul rus că până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă. Cei doi au declarat că natura problemei nu ar fi una politică, deorece abuzurile ar fi inițiate la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, ai căror reprezentanți conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federația Rusă, citim în Ziarul de Gardă.

Criză diplomatică Republica Moldova-Rusia: hărțuirea personalului diplomatic și a anchetatorilor spălării a 22 miliarde de dolari, titrează Evenimentul Zilei. Ziarul remarcă faptul că scandalul este legat de spălarea a 22 miliarde de dolari prin băncile din Republica Moldova. Mecanismul e simplu: o companie majoră rusă are un contract comercial pe sume enorme(de vreo 22 de ori bugetul Republicii Moldova, în total) cu firme minuscule și necunoscute de la Chișinău, și deoarece nu au plătit, se obțin, la Judecătorii marginale din jurul Chișinăului, niște hotărâri judecătorești cumpărate prin care se consfințesc false datorii. După EVZ este o primă reacție notabilă de verticalitate și afirmare a independenței nu a unui oficial sau altul – am mai avut un președinte care i-a cerut retragerea trupelor ruse lui Putin, un ministru al Apărării care a cerut retragerea a doi atașați militari ce se plimbau aiurea pe la Tiraspol – ci a statlui Republica Moldova în ansamblul său.
În opinia ziaristului Petru Bogatu, dacă premierul Pavel Filip îndeamnă demnitarii moldoveni să nu calce în Rusia, înseamnă că și noul ambasador nu va fi trimis la Moscova. Acum vă dați seama de ce a fost revocat Dumitru Braghiș? Se întreabă publicistul.

Adevărul scrie că bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, se arată nedumerită de solicitarea premierului și președintelui Parlamentului către oficialii moldoveni, ca aceștia să nu se deplaseze în Rusia, din cauza intimidărilor și abuzurilor efectuate de unele servicii rusești în raport cu demnitarii moldoveni. „Locuitorii din Găgăuzia văd în Rusia un partener strategic și doresc consolidarea relațiilor multilaterale cu poporul multinațional rus”, se arată în comunicatul de presă al site-ului oficial al regiunii. 

Potrivit deschide.md, 5 dintre oficialii moldoveni care au fost reținuți pe aeroporturile din Rusia sunt șeful interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc; viceministrul de Interne, Oleg Babin; deputata neafiliată Violeta Ivanov; șeful CNA, Viorel Chetraru și adjunctul procurorului general, Iurie Garaba. Primul caz de reținere și control suplimentar pe aeroportul Domodedovo a fost documentat în anul 2015, fiind vorba despre șeful interimar al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc. Șeful IGP se deplasa spre Minsk împreună cu vicepremierul pentru Reintegrare, George Balan, cu escală la Moscova. Cavcaliuc a fost reținut pe motiv că ar exista anumite nereguli cu pașaportul. Apoi, grănicerii ruși au motivat că oficialul moldovean ar semăna cu o persoană dată în urmărire internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău