Petru Bogatu | Cum își taie PDM craca de sub picioare ( Revista presei )

  • 19 Februarie 10:03
Petru Bogatu | Cum își taie PDM craca de sub picioare ( Revista presei )

Revista presei din 19 Februarie 2020

Între parcurs european și politică externă echilibrată. Ce alege PDM” – titrează Agora.md, cu referire la declarațiile liderului PDM Pavel Filip. Acesta a comentat într-o emisiune la TVR Moldova că nu se va lansa atras în aceste jocuri, întrebat pentru ce declarație își va da votul fracțiunea parlamentară a Partidului Democrat – cea a blocului ACUM, privind ireversibilitatea parcursului european, sau pentru cea a socialiștilor, privind politica externă echilibrată a Republicii Moldova.

 „Cum își taie Partidul Democrat craca de sub picioare”, scrie Petru Bogatu într-un editorial publicat pe Deschide.md, în care autorul comentează ultimele mișcări ale conducerii Partidului Democrat care s-a întâlnit cu socialiștii și cu Igor Dodon. „Nu există scuze pentru faptul că partidul condus de Pavel Filip nu-și face datoria de opoziție, evitând orice critică la adresa Executivului. Democrații evită să comenteze derapajele antioccidentale și antidemocratice ale președintelui Dodon care promovează deschis pe plan intern și extern agenda Kremlinului. A rămas fără reacția PDM și prezența penibilă a șefului statului la Munchen. Autorul atenționează că Partidul Democrat repetă erorile comise de Partidul Popular Creștin Democrat după ce, în 2005, l-a votat pe Vladimir Voronin președinte. Necazurile PPCD au fost generate nu atât de sprijinul acordat liderului comunist, cât de refuzul ulterior de a-și onora statutul de opoziție, comentează Petru Bogatu. Poziția incertă și netransparentă a Partidului Democrat are deja un impact negativ. Taifasul la care au stat democrații cu socialiștii a dat în vileag disensiunile din sânul formațiunii politice. Comentatorul politic mai atenționează că o coaliție PDM cu socialiștii va fi privită în UE la fel de prost ca și „guvernul tehnocrat” Chicu, iar alierea cu un partid pro-Kremlin va conduce la ruperea partidului în două. Atât timp cât lasă nelămurit gheșeftul cu socialiștii, PDM își taie craca de sub picioare. Iar incidentele de genul celui produs luni nu fac decât să înrăutățească lucrurile. Doar o poziție militantă proeuropeană, consecventă și lipsită de ambiguități, îi poate oferi șansa de redresare”, scrie Petru Bogatu.

Rezultatele cinei de taină dintre PD – PSRM le vom afla în timpul apropiat, dacă deputații democrați vor semna sau nu declarația de menținere a cursului proeuropean, dacă vor vota sau nu demisia lui Aurel Ciocoi”, comentează editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, întâlnirea de luni seara a conducerii PD – PSRM, cu participarea președintelui Igor Dodon și a premierului Ion Chicu. Potrivit autorului, întâlnirea dintre PD și PSRM trebuie privită în contextul declarației proeuropene, pe care o pregătesc deputații PD și cei ai blocului „ACUM”, dar și al moțiunii de cenzură privind demiterea ministrului de Externe, Aurel Ciocoi. Poziția democraților, totodată, este critică și din cauza luptelor interne, între foștii locotenenți ai lui Plahotniuc și adepții lui Pavel Filip, a adăugat comentatorul.  „Acceptul în sine de a se întâlni cu socialiștii indică o înclinație spre menținerea relațiilor cu socialiștii. Dar aceasta ar fi o sinucidere politică, să se formalizarea alianța PSRM-PD”, atenționează Nicolae Negru.

Ziarul Național reține și „dezvăluirile NOCTURNE” ale primarului de la Bălți Renato Usatîi despre "TUNUL" de 50 de MILIOANE de euro pe care ar intenţiona să-l dea Dodon. Noul proprietar al Aeroportului Internaţional Chişinău, Andrei Goncharenko, ar fi presat de preşedintele Igor Dodon, dar şi unii oameni de la Moscova, să cedeze acest obiectiv unor oameni apropiaţi şefului statului sau să-i ofere o "recompensă" de 50 de milioane de euro, după cum susține Renato Usatîi. El spune că despre acest „tun” de 50 de milioane, pe care ar vrea să-l dea Dodon, a fost informat de „surse sigure” de la Moscova. „Omul care m-a contactat mi-a spus că Dodon și-a pus în gând să-i ia aeroportul lui Șor. Simțiți diferența între a lua pentru tine și de a întoarce statului aeroportul? Omul de la Moscova spune că „vodoleiul” i-a cerut 50 de milioane de euro lui Goncharenko, pentru ca să fie închis subiectul AIC. Al doilea scenariu e ca AIC să fie cedat cuiva în direcția căruia Dodon va arăta cu degetul”, a declarat Usatîi.  Primarul de Bălţi a mai adăugat că cele 50 de milioane de euro sau dolari ar urma să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
-5 °C
câțiva nori
Umiditate:62 %
Vint:1 m/s
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 01 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9619 -0.1533
USD 18.2258 0.0549
RON 4.1351 -0.0307
UAH 0.6569 0.0096
RUB 0.2334 0.0059
Arhivă Radio Chișinău