Petreceri la SIS | 600 de mii de lei, în cele mai selecte restaurante și cele mai mari vinării, în doar 2 ANI

  • 24 Octombrie 2016 17:31
Petreceri la SIS | 600 de mii de lei, în cele mai selecte restaurante și cele mai mari vinării, în doar 2 ANI

În ultimii doi ani, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a cheltuit câteva milioane de lei pentru diferite servicii și bunuri. Aproape jumătate dintre contracte au fost negociate direct cu întreprinderile, fără să fie organizate proceduri de achiziții publice, iar o bună parte dintre acestea au vizat deservirea delegațiilor oficiale din străinătate, se arată într-o investigație realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice.

De exemplu, în 2015 și 2016 SIS a cheltuit pentru 14 localuri – restaurante și cele mai mari vinării din țară – circa 600.000 de lei.

Reprezentanții instituției susțin că nu au desfășurat licitații publice pentru a nu divulga informațiile „privind intențiile și mecanismul de cooperare al SIS cu partenerii externi”. Din același motiv, conducerea SIS a refuzat să spună cine au fost membrii delegațiilor.

De cealaltă parte, unii experți atenționează că contractele semnate de către SIS nu se regăsesc în lista de excepții a Legii privind achizițiile publice și că instituția ar trebui să se conformeze prevederilor pentru a asigura transparența.

În 2015 și 2016, potrivit Agenției Achiziții Publice (AAP), administrația SIS a încheiat 24 de contracte cu restaurante, cafenele sau vinării, dintre care 11 în luna mai 2016. Reprezentanții instituției au plimbat delegațiile de peste hotare în localuri selecte, unele dintre ele cu specific național: „Vatra Neamului”, „Popasul Dacilor”, „Roata Vremii”, „Sălcioara”, „Stejăriș”, „La Crâșmă”. Angajații SIS au mai trecut pe la „Capitoles Park”, rețelele „Andy's Pizza” și „La Plăcinte”. Din lista locațiilor nu au lipsit nici vinăriile. Angajații SIS și membrii delegațiilor au fost pe la Cricova, Mileștii Mici, Purcari și Brănești.

Cei mai mulți bani au fost cheltuiți la Combinatul de vinuri Cricova, cu care instituția a încheiat trei contracte în valoare de peste 140.000 de lei. La „Capitoles Park”, pentru două contracte, SIS a scos din buget aproape 75.000 de lei, iar la „Roata Vremii” - 68.000 de lei. Pentru pizza și plăcinte, de la rețelele „Andy's Pizza” și „La Plăcinte”, au fost cheltuiți circa 40.000 de lei.

Lista contractelor încheiate de SIS în 2015 și 2016, precum și alte documente le puteți găsi pe Anticorupție.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău