Peter Stano: Uniunea Europeană va ajuta R. Moldova să-și întărească capacitatea de a rezista „interferenței rău intenționate” a Federației Ruse

  • 13 Martie 2023 18:53
Peter Stano: Uniunea Europeană va ajuta R. Moldova să-și întărească capacitatea de a rezista „interferenței rău intenționate” a Federației Ruse

Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova să-și întărească capacitatea de a rezista „interferenței rău intenționate” a Federației Ruse. O declarație în acest sens a făcut, la Bruxelles, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE, în cadrul unui briefing, scrie Radio Chișinău.

„În ultimele luni Republica Moldova a devenit ținta unor activități rău intenționate precum interferența Rusiei în afacerile interne, dezinformarea, atacurile cibernetice. Scopul acestui lucru este clar: subminarea și destabilizarea țării, eforturile de sprijinire a reformelor, corupția, care vizează ambițiile europene ale Chișinăului. În același timp, suntem încrezători că Republica Moldova poate face față acestor amenințări și provocări și continuăm să sprijinim Moldova să-și consolideze rezistența în domeniul securității energetice. Oferim sprijin macrofinanciar pentru apărare și securitate”, a declarat sursa citată, transmite newsunrolled.com.

Purtătorul de cuvânt al șefului diplomației UE a mai spus că Uniunea Europeană ia în considerare și posibilitatea înființării unei misiuni civile de consiliere în Republica Moldova, inițiativă în prezent în discuție și care urmează să fie aprobată de țările membre UE.

”O astfel de misiune ar putea contribui, în plus, la consolidarea structurilor moldovenești de gestionare a crizelor, concentrate pe sectorul de securitate internă. De asemenea, oferim un sprijin semnificativ capacității de apărare a Republicii Moldova. Contribuția Facilității Europene pentru Pace se ridică acum la 47 de milioane de euro, dublând efectiv bugetul național de apărare al Republicii Moldova. Pentru 2023, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a propus statelor membre UE menținerea unui nivel similar de asistență”,  a mai menționat Peter Stano.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău