Unul din trei medici în Moldova este la pensie, iar tinerii medici nu merg să se angajeze în sate (Sănătate.info)

  • 25 Aprilie 2019 12:50
Unul din trei medici în Moldova este la pensie, iar tinerii medici nu merg să se angajeze în sate (Sănătate.info)

Unul din trei medici din Republica Moldova se află la vârsta de pensionare, ceea ce atestă o îmbătrânire continuă a lucrătorilor medicali din Republica Moldova. În același timp, tinerii de pe băncile Facultății de Medicină nu se înghesuie la un post în sistemul public. Numai 10 tineri specialiști au mers să se angajeze în sate.

Datele Sindicatelor din Sănătate arată că 2.885 medici, ceea ce reprezintă aproape o treime din numărul total de medici, sunt la vârsta pensionară. Este cel mai mare procent de îmbătrânire dintre celelalte categorii de lucrători medicali. Cu alte cuvinte printre asistente medicale și alți lucrători cu studii medii se regăsesc mai puțini pensionari, procentul din numărul total fiind de 17 procente, scrie Sănătate.info.

În același timp, numărul tinerilor care intenționează să se angajeze în sistemul public este infim. Dacă în anii trecuți se angajau câte 1.000 de persoane tinere – combinat pentru orașe și sate - atunci în 2018 numărul total al tinerilor a scăzut în jumătate. Mai exact, anul trecut în instituțiile medicale din orașe s-au angajat 350 de persoane tinere până la 30 de ani. Aici vorbim despre farmaciști, asistente medicale și medici.

În sate însă lucrurile stau și mai prost. Numai 160 de tineri s-au angajat, dintre care numai 10 erau medici, scriu Sindicatele.

Amintim că în anul 2018 au plecat din sistemul medical 5.595 lucrători medicali, mai mult cu aproape 700, comparativ cu anul 2017. Din cei peste 5.500, numărul doctorilor care au părăsit sistemul medical ajunge la 971. Plecările masive se atestă la asistente medicale și alți lucrători de verigă medie: tocmai 2.014 angajați au plecat, iar ceilalți 2600 – sunt alt tip de angajați și ei cu diverse funcții în sistemul medical.

„Trebuie să recunoaștem că se depun eforturi comune din partea partenerilor sociali pentru a crea condiții atractive de muncă și de remunerare demnă a muncii personalului, întru asigurarea instituțiilor medicale cu personal calificat. Dar, din păcate, nu suficiente pentru a stopa „hemoragia” de lucrători medicali. Avem rezerve la capitolul mecanisme de acordare a facilităților către tinerii specialiști, prevăzut doar pentru cei care se angajează în câmpul muncii în mediul rural. Or, atare mecanism este unul ineficient și neatractiv, în opinia beneficiarilor Pentru schimbarea în bine a acestei stări de lucru, avem nevoie de un salt hotărât, și nu de pași mărunți”, au constatat Sindicatele într-un raport de activitate pentru anul 2018.

Potrivit ultimelor date statistice ale Ministerului Sănătății în anul 2018 mai activau în sistemul public 10.033 de medici, mai puțin cu 250 de medici decât anul trecut. Datele încă sunt preliminare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău