Pe parcursul anului 2023 Curtea de Apel Chișinău a soluționat circa 30.500 cauze, dintre care 14.065 de cauze civile, 6.301 cauze penale, 5.027 de dosare în materia judecătorului de instrucție, 5.109 cauze contravenționale, volumul total de dosare pendinte al Curții ajungând la un număr de 12.674, scrie Bizlaw.md.
În prezent, Curtea de Apel Chișinău activează cu un număr de doar 61% din numărul judecătorilor care ar urma să examineze cauzele civile și penale. Din numărul de 57, cât ar trebui să fie, activează doar 35 de judecători. Având în vedere că în anul 2024 patru judecători vor atinge vârsta de pensionare, numărul de judecători se va micșora la 54% din numărul real necesar.
”Această penurie de judecători creează incomodități participanților la proces, care sunt în situația să aștepte soluțiile adoptate pe dosare o perioada mai îndelungată, dar, totodată, poate conduce și la scăderea calității actului judecătoresc emis. Deși capacitatea maximă pe care o invocă judecătorii ar fi de 1.200 de dosare și anume că fiecărui judecător să îi fie atribuit un număr de 400 de dosare, iar împreună în colegiu să examineze nu mai mult de 1.200 de dosare pe an, la moment această cifră este de trei ori mai mare, unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău în anul 2023 fiindu-i atribuit în medie 1.166 dosare”, susține CSM.
Soluțiile care se impun la moment și vor fi examinate de Consiliul Superior al Magistraturii sunt anunțarea de urgență a concursurilor de transfer temporar, dar și permanent la Curtea de Apel Chișinău, re-examinarea Regulamentului cu privire la distribuirea aleatorie a dosarelor pentru a evita blocajul în partea ce ține de repartizarea dosarelor. La fel, părților se recomandă să găsească soluții de mediere a litigiilor în procedurile civile, or, marea parte a proceselor țin de încasarea sumelor de mică valoare.