Peste 18 mii de persoane primesc pensii mai mari după reexaminarea alocației

  • 27 Martie 2021 11:11
Peste 18 mii de persoane primesc pensii mai mari după reexaminarea alocației

Peste 18400 de persoane primesc pensii mai mari în 2021, după ce au solicitat reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Aceste persoane aveau pensia stabilită după 1 ianuarie 1999 și au continuat să muncescă între 7 și 10 ani, după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă. Mărimea medie a pensiei dupa reexaminare constituie 5325 lei, comparativ cu cea de 2833 lei de până la reexaminare, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea și actele necesare la casa teritorială de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare și mărimea venitului asigurat.

CNAS atenționează pensionarii care muncesc în continuare și pe parcursul anului curent vor avea dreptul la reexaminare, având un stagiu de cotizare de 7 ani după ieșirea la pensie, că există două modalități de a depune cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă.

Prima modalitate nu necesită deplasarea la casa teritorială de asigurări sociale. Cererea se depune online prin intermediul site-ul oficial www.cnas.md,accesând butonul ”e-Cerere Reexaminare pensie” sau prin portalul guvernamental al serviciilor publice www.servicii.gov.md.

Cererea pentru reexaminarea pensiei poate fi depusă și pe suport de hârtie. Solicitantul se prezintă la CTAS, conform vizei de domiciliu, cu buletinul de identitate în original și copie. De asemenea, cererea pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă poate fi depusă la subdiviziunea teritorială a CNAS de un reprezentat desemnat prin procură.

CNAS precizează că, potrivit Legii nr.156 din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii, următoarea etapă de examinare a pensiei va avea loc de la 1 ianuarie 2022 pentru persoanele care au lucrat după pensie de la 5 până la 7 ani. Ultima reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă va avea loc de la 1 ianuarie 2023 pentru pensionarii cu un stagiu de cotizare, după ieșirea la pensie, de la 2 până la 5 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău