Perspectivele reintegrării țării prin prisma apropierii sectoarelor bancare

  • 30 Ianuarie 2014 15:07
Perspectivele reintegrării țării prin prisma apropierii sectoarelor bancare

Interacțiunea economică, și apropierea celor două sectoare bancare de pe ambele maluri ale Nistrului, poate constitui premisa cea mai bună în vederea găsirii unei soluții politice ulterioare de reintegrare a Republicii Moldova.

Este concluzia experților IDIS ”Viitorul” care au elaborat un studiu în scopul evaluării situației existente în domeniile bancare din Republica Moldova și regiunea transnistreană.

Apropierea economică dintre cele două maluri ale Nistrului, prin realizarea a cât mai multe proiecte economice comune, discuții și dezbateri inclusiv la nivelul societății civile, pot reprezenta premisele găsirii ulterioare a unor soluții de reîntegrare și la nivel politic, susține expertul Ion Tornea.

Autorul studiului intitulat ”Perspectivele reintegrării țării prin prisma apropierii sectoarelor bancare din Republica Moldova și regiunea transnistreană”, susține că între cele două sisteme bancare se poate observa o disproporționalitate. 

Prezent la lansarea studiului, fostul guvernator al Băncii Națiionale, Leonid Talmaci, președintele Asociației Băncilor, susține că în urmă cu 19 ani autoritățile de pe ambele maluri ale Nistrului au ratificat un acord privind integrarea celor două sisteme bancare, dar pe care partea transnistreană nu îl respectă.

Studiul, scris de expertul Ion Tornea, a fost elaborat în luna septembrie, de IDIS „Viitorul” cu sprijinul financiar al Balkan Trust for Democracy, un proiect al German Marshall Fund al Statelor Unite ale Americii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:0,51 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău