Perspectivele politicii de dezvoltare regională au fost discutate la o conferință internațională

  • 23 Noiembrie 2021 09:44
Perspectivele politicii de dezvoltare regională au fost discutate la o conferință internațională

Perspectivele politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova a fost tema unei conferințe internaționale, organizată ieri la Chișinău, în contextul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a VII-a, transmite MOLDPRES.

Evenimentul a reunit responsabili de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, directori și specialiști de la agențiile de dezvoltare regională (ADR), membri ai consiliilor regionale pentru dezvoltare din țară, reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, implementat de GIZ Moldova, conducerile ADR Vest și ADR Nord-Est din România scrie sursa citată.

„În ultimii doi ani, politica de dezvoltare regională a avansat într-un ritm destul de alert, datorită, în mare parte, partenerilor de dezvoltare, care au contribuit la eficientizarea proceselor, îmbunătățirea cadrului de politici și cadrului legal, dar și extinderea intervențiilor în cadrul politicii de dezvoltare regională. Am reușit să realizăm mai multe proiecte și să aprobăm diferite politici în acest domeniu. Practic, ultimii pași pe care urmează să-i întreprindem ar fi aprobarea noii strategii de dezvoltare regională, care este acum la etapa de finalizare, aprobarea Programelor operaționale regionale, precum și a Documentului unic de program, care ne-ar permite, în 2022, să începem un capitol nou în domeniul dezvoltării regionale”, a declarat la eveniment Ana Mardare, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La rândul său, Maria Prisacari, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, a estimat că finalitatea politicii de dezvoltare regională este creată spre creșterea competitivității și sporirea calității vieții, iar principala preocupare a autorităților naționale în acest sens, în condițiile în care există constrângeri de bugete, constituie eficientizarea procesului și coordonarea folosirii acestor resurse. „Ne dorim, prin această conferință internațională, să inițiem o nouă platformă de comunicare și dezbateri privind perspectivele politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova și schimb de know-how cu partenerii din România”, a spus Prisacari.

În anul curent, ADR Nord implementează nouă proiecte de dezvoltare regională, cu un buget total de circa trei sute de milioane de lei. Din cele nouă proiecte, patru sunt finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, cu un buget de circa o sută de milioane de lei, și cinci proiecte sunt finanțate de Uniunea Europeană, cu un buget de circa două sute de milioane de lei.

Conferința internațională cu genericul „Perspectivele politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova” a fost organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul proiectului „Suport pentru Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord”, finanțat de Guvernul Republicii Federale Germania prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)  Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
9
Fri
11
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău