Persoanelor cu nevoi speciale le este greu să se angajeze în câmpul muncii
-
22 Decembrie 2015 19:20
Numărul persoanelor cu dizabilități din Republica Moldova reușesc să se angajeze în câmpul muncii, să devină independenți financiar și să nu mai trăiască din alocațiile sociale este limitat.
Iată de ce, Asociația ”Motivație” a inițiat acum 2 ani un program de angajare asistată a persoanelor cu nevoi speciale, iar anul acesta a reușit să le ajute pe 18 dintre ele să își găsească un loc de muncă, iar pe 8 tineri – să se înscrie la studii. Deși există o lege care îi obligă pe agenții economici să angajeze persoane cu dizabilități, aceasta nu funcționează, spun membrii organizației non-guvernamentale.
Una dintre persoanele care a primit ajutorul Asociației ”Motivație” este tânăra Eugenia Buliga, care se deplasează cu dificultate, ea reușind să se angajeze în calitate de contabil la o companie din Chișinău, după ce a fost refuzată de mai mulți agenți economici.
„Nu mă așteptam, fiind că am mai depus câteva CV-uri, am mai mers la câteva interviuri și atitudine se vedea îndată, că nici nu voi fi telefonată după asta. La compania dată, când am mers la interviu, nu am fost doar intervievată, dar am fost supusă unui mic examen, să se vadă capacitățile mele”, a mărturisit Eugenia Buliga.
Cornel Baran se deplasează în scaunul cu rotile, dar fiind un tânăr activ și energic, a reușit să convingă o mare companie de telefonie mobilă să îl angajeze și să îi amenajeze locul de lucru cu un lift, birou și grup sanitar adaptat.
„E greu să găsești un angajator care să îți iasă în întâmpinare, care să vrea să te angajeze, în primul rând. A doua problemă la fel de mare este să găsești un loc de muncă să nu fie tare departe de casă, să fie accesibil blocul unde lucrezi, să ai un bloc sanitar accesibil, să ai o rampă, să fie lift”, a constatat Cornel Baran.
Membrii Asociației ”Motivație” fac, de fapt, munca pe care ar trebui să o depună autoritățile, cum ar fi oficiile Agenției de ocupare a forței de muncă, pentru integrarea persoanelor cu dizabilități în societate, spune managerul proiectului, Ludmila Iachim.
„Cum lucrează agențiile sau specialiștii din teritoriu? Declară locurile vacante și le spun: Du-te și încearcă! Nu se lucrează individual cu persoana, nu conlucrează cu angajatorul. Colegii noștri care lucrează direct cu tinerii merg la locul de muncă dacă este necesar, o săptămână – două, până când persoana se adaptează. Asta înseamnă program individualizat sau asistat”, a declarat Ludmila Iachim.
Deși în Republica Moldova a fost adoptată în anul 2012 o lege care prevede ca întreprinderile ce au mai mult de 20 de angajați să ofere cel puțin 5 la sută din locurile vacante persoanelor cu dizabilități, aceasta nu funcționează, spune directorul Asociației, Igor Meriacre. Companiile care nu pot angaja aceste persoane ar trebui să plătească într-un fond special o taxă pentru susținerea agenților economici ce angajează persoane cu dizabilități, dar acest fond nu a fost instituit.
În Republica Moldova există 186 de mii de persoane cu dizabilități.