Persoanele care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit pentru acordarea compensațiilor în perioada rece a anului pot depune contestații la Ministerul Muncii

  • 02 Decembrie 2022 14:30
Persoanele care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit pentru acordarea compensațiilor în perioada rece a anului pot depune contestații la Ministerul Muncii

Persoanele care nu sunt de acord cu gradul de vulnerabilitate energetică atribuit pentru acordarea compensațiilor în perioada rece a anului pot depune contestații la Ministerul Muncii.

Secretarul de stat din cadrul ministerului Vasile Cușca, a declarat pentru Radio Chișinău că nu sunt erori din partea sistemului, dar greșeli din partea celor care au depus cereri. Totodată, Vasile Cușca a menționat că acele persoane care nu s-au înregistrat deloc, în luna noiembrie vor primi automat vulnerabilitate medie, iar în luna decembrie vor primi vulnerabilitate scăzută. 

În momentul de față se analizează situația și se constată că într-adevăr sunt unele date formulate eronat în completarea cererii și respectiv din acest motiv oamenii au primit rezultatele la care nu se așteptau, spune Vasile Cușca:

„Oamenii pot să scrie o adresare și în cazul în care sunt greșeli admise de către persoană, atunci noi vom deschide platforma vom da acces persoanei și el va putea să corecteze unele lucruri. Cei care nu s-au înregistrat în sistem pentru luna noiembrie li se va atribui automat categoria medie de vulnerabilitate, iar începând cu luna decembrie vor trece în categoria scăzută. În categoria scăzută valoarea compensației în factură este cea mai mică. Așadar, în noiembrie vor primi medie, în decembrie dacă nu se vor înregistra, automat li se va atribui categoria scăzută”, a declarat Vasile Cușca.

De asemenea, Vasile Cușca a menționat că gospodăriile care au primit deja factura le energie electrică pentru luna noiembrie, fără a fi inclusă suma compensației, nu vor rămâne fără ajutor, pentru că vor fi făcute toate calculele respective de către furnizori și  astfel compensațiile vor veni în următoarea factură pe două luni odată – noiembrie și decembrie:

„În aceste cazuri vor fi făcute calculele respective, de aceea, lumea nu va pierde din compensații. În luna decembrie vor primi și calculele pentru luna noiembrie sau chiar și pentru ianuarie. Oamenii vor achita acum, dar ulterior vor fi recalculate toate facturile. Aceste aspecte furnizorii le cunosc, de aceea populația nu va fi afectată”, a declarat Vasile Cușca.

Deputatul PAS Radu Marian a explicat succint pe Telegram, cum au fost calculate gradele de vulnerabilitate:

În primul rând se calculează VENITUL DISPONIBIL AL FAMILIEI

Venitul disponibil = Venitul total - (minus) cheltuielile minime - (minus) creditul ipotecar. Creditul ipotecar inclus în formulă nu va depăși 50% din cheltuielile minime și va fi luat în considerare începând cu facturile din decembrie.

Cheltuielile minime se calculează după cum urmează:

Pentru primul membru al familiei se atribuie cheltuieli minime garantate de 3.500 de lei. Pentru următorii membri 2.400 de lei. Exemplu: pentru o familiei cu 4 membri cheltuielile minime total sunt egale cu 3500 de lei + 2400* 3 = 10.700 lei.     

Pasul doi constă în calcularea CHELTUIELILOR PROGNOZATE PE ENERGIE. Cheltuielile pe energie se calculează ca media de  5 luni în baza NLC-ului introdus și a datelor de la furnizori. Se iau în calcul maxim 250m3 de gaz, 2500 kw/h și 1.5 Gca.

Pasul trei constă în stabilirea GRADUL DE VULNERABILITATE în funcție de ponderea cheltuielilor pe energie din venitul disponibil. Așadar:

Vulnerabilitate FOARTE RIDICATĂ: dacă cheltuielile prognozate pe energie depășesc 95% din venitul disponibil.

RIDICATĂ: 35% - 94%

MEDIE: 20-35%

SCĂZUTĂ: 10-20%

NON-VULNERABIL: 0.1%

Amintim că, informația privind categoria de vulnerabilitate energetică atribuită fiecărei gospodării a devenit disponibilă pe platforma „compensatii.gov.md”, la secțiunea „cabinet personal”. 



 



 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău