Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de suport la angajare

  • 06 Septembrie 2023 15:55
Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot beneficia de suport la angajare

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă se pot adresa la una din subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM) pentru a beneficia de suport la angajare.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), serviciile sunt gratuite și sunt destinate atât pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (cu și fără statut de șomer), cât și pentru persoanele angajate care doresc să-și schimbe locul de muncă, relatează Moldpres. Astfel, șomerii înregistrați la subdiviziunile teritoriale pot beneficia de susținere, precum și de servicii și măsuri active care sporesc șansele de angajare.

Adresele subdiviziunilor pot fi găsite pe pagina https://anofm.md/ro/subdiviziuni. Totodată, cererea poate fi depusă în regim on-line pe site-ul: https://e-iss.anofm.md. Ulterior, persoanele sunt obligate să se prezinte la STOFM, timp de 14 zile calendaristice de la data depunerii cererii on-line, pentru validarea acesteia.

Conform bazei de date a ANOFM, în prezent există 11,6 mii de locuri vacante, dintre care 21% sunt pentru persoanele cu nivel de instruire superior și postsecundar, iar 79% pentru persoanele cu nivel de instruire profesional tehnic-secundar și pentru muncitori necalificați.

În aspect de mediu rural/urban, 87% din numărul total de locuri sunt în mediul urban, iar 13% în mediul rural. Totodată, în aspect teritorial, cele mai multe locuri vacante sunt înregistrate în Chișinău (4783), urmat de Bălți (1060), Ungheni (936), Florești (318), UTAG (286) etc. Nivelul de studii solicitat pentru cele mai multe locuri vacante (69%) este cel primar/secundar, urmat de profesional tehnic-secundar (15%), superior (11%) și postsecundar (5%). Conform salariilor, cele mai multe locuri vacante sunt cu salarii mai mari de 5000 de lei (50%), urmate de cele cu salariu negociabil (40%) și 10% sunt locurile cu salarii mai mici de 5000 de lei.

Persoanele care solicită suport la plasarea în câmpul muncii pot beneficia de informații suplimentare apelând la Centrul de apel al ANOFM - 0 8000 1000. La fel, informații despre posibilitățile de angajare, locurile vacante și condițiile de ocupare ale acestora sunt publicate și pe portalul www.angajat.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău