Pentru ce vor fi cheltuiți banii deblocați de către UE pentru Republica Moldova

  • 10 Ianuarie 2017 12:10
Pentru ce vor fi cheltuiți banii deblocați de către UE pentru Republica Moldova

Finanțarea de 45,3 milioane de euro deblocată de către Comisia Europeană pentru Republica Moldova, la sfârșitul anului trecut, este destinată susținerii bugetului de stat, cu debursări pentru patru programe aflate în derulare:

Stimularea economică în zonele rurale (ESRA), Programul european de vecinătate pentru agricultură și dezvoltare rurală (ENPARD), Reforma finanțelor publice și Programul de susținere a educației vocaționale, transmite IPN cu referire la un comunicat plasat pe pagina electronică a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova. 

În comunicat se precizează că plata a fost autorizată deoarece Guvernul Republicii Moldova a îndeplinit condițiile generale și a atins unele rezultate în cadrul celor patru programe. Condițiile generale îndeplinite se referă la toate programele de suport bugetar și sunt legate de cadrul macro-economic al țării, managementul finanțelor publice, transparența bugetară și progresele sectoriale în implementarea politicilor publice. 

Delegația UE punctează aici implementarea politicilor de stabilitate macro-bugetară, inclusiv acțiuni privind transparentizarea acționarilor din sistemul bancar și îmbunătățirea cadrului regulator. Aceste progrese au permis aprobarea de către Fondul Monetar International a unui nou program de finanțare pentru Republica Moldova. Țara a înregistrat progrese și la modul de pregătire și adoptare a bugetului public național. 

Plățile efectuate sunt proporționale progresului înregistrat, se menționează în comunicat. Decizia de a debursa doar 45,3 milioane din 50 de milioane de euro solicitați de partea moldovenească reflectă îndeplinirea parțială a Condițiilor specifice. În comunicat se mai spune că Uniunea Europeană își păstrează angajamentul de a susține reformele în Republica Moldova, însă așteaptă rezultate vizibile. 

La capitolul progrese sunt menționate reforma sistemului finanțelor publice, rezultate în cadrul programelor ESRA și ENPARD. Tot la capitolul progrese este menționată îmbunătățirea calității rapoartelor Curții de Conturi. În cadrul programului ESRA au fost create aproximativ 200 de afaceri, peste 1100 de locuri de muncă noi au apărut în cadrul Programului National de Abilitare Economică a Tinerilor și PARE 1+1. Efectele pozitive ale programului ENPARD pot fi observate prin modernizarea fermelor de creștere a animalelor și adoptarea standardelor de calitate ale UE în acest domeniu. Alte efecte pozitive sunt înființarea de noi plantații viticole, crearea și recunoaștere grupurilor de producători. Totodată în 2016 au fost acordate subvenții pentru 1142 de producători agricoli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău