Pentagon: Crucișătorul Moskva încă e pe linia de plutire, nu știm dacă a fost lovit de o rachetă, dar pagubele sunt importante

  • 14 Aprilie 2022 18:05
Pentagon: Crucișătorul Moskva încă e pe linia de plutire, nu știm dacă a fost lovit de o rachetă, dar pagubele sunt importante

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat joi pentru CNN că „a avut loc o explozie” pe crucișătorul rus Moskva, dar a adăugat că Statele Unite nu au putut evalua până în acest moment dacă nava a fost lovită sau nu de o rachetă.

„Nu știm exact ce s-a întâmplat aici. Evaluăm că a avut loc o explozie - cel puțin o explozie - pe acest crucișător, una destul de importantă, care a provocat pagube importante navei”, a declarat Kirby, scrie DIGI24.

Rusia declarase anterior că nava sa de război „a rămas pe linia de plutire”, după ce s-ar fi produs la bord un incendiu ce a provocat explozii ale muniției de la bord. Pe de altă parte, oficialii ucraineni au declarat că „Moskva” a fost lovită de rachete antinavă ucrainene Neptun și s-a scufundat.

„Evaluăm că nava poate să se descurce singură și face acest lucru, se îndreaptă acum, credem, spre est. Credem că probabil va face escală la Sevastopol pentru reparații. Dar nu știm ce anume a cauzat acest lucru”, a declarat Kirby.

Oficialul de la Pentagon a precizat că nava se afla, împreună cu alte câteva vase rusești, la aproximativ 96 de kilometri sud de Odesa.

„Explozia a fost suficient de mare. Avem indicii că alte nave militare din jurul ei au încercat să-i vină în ajutor, dar se pare că, în cele din urmă, nu a fost nevoie de asta, așa că ea navighează singură pe Marea Neagră. Vom continua monitorizarea”, a adăugat el.

La rândul său, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, a declarat joi că nava de luptă a fost grav avariată miercuri, fie ca urmare a „incompetenței”, fie ca urmare a unui atac reușit al ucrainenilor.

„Am fost în contact cu ucrainenii peste noapte, care au spus că au lovit nava cu rachete anti-navă”, a declarat Sullivan la un eveniment public. „Nu avem capacitatea în acest moment de a verifica independent acest lucru, dar cu siguranță este o lovitură mare pentru Rusia”, a adăugat el. „Aceasta este nava lor amiral, iar acum au fost nevoiți să recunoască faptul că a fost grav avariată și a trebuit să aleagă între două versiuni. Una este că a fost doar incompetență, iar cealaltă este că au fost atacați. Și niciuna dintre ele nu este un rezultat deosebit de bun pentru ei”, a comentat Sullivan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău