Pensionarii vor putea fi concediați imediat ce ating limita de vârstă

  • 20 Octombrie 2017 13:48
0%
00:00:00
00:00:00

Pensionarii vor putea fi concediați imediat ce ating limita de vârstă, potrivit unor modificări ale Codului Muncii, care au intrat astăzi în vigoare, odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial. Amendamentele au fost promulgate ieri de președintele Igor Dodon, deși anterior el refuzase să facă acest lucru. Sindicatele critică aceste amendamente la Codul Muncii, argumentând că astfel sunt defavorizați angajații, iar patronatele afirmă că astfel s-a echilibrat situația în legislația muncii, care îi punea pe angajatori în condiții inegale.

Codul Muncii a fost completat cu mai multe articole prin care li se oferă angajatorilor mai multe pârghii de a-și concedia angajații. Astfel, odată ce o persoană atinge limita de vârstă de pensionare, patronul va avea dreptul să o elibereze de la serviciu, numai din acest motiv.

Acest lucru îi nemulțumește pe reprezentanții Confederației Sindicatelor. Vice-președintele organizației, Petru Chiriac, afirmă că aceste modificări au fost promovate la insistența mai multor organizații ale angajatorilor.

„Ni se spune că aceasta este o practică luată nu știu de unde și nu știu cum. Poate să fie și zeci de practici, numai că noi trebuie să ne uităm în ce condiții noi trăim și câte de mare pensia astăzi în țara noastră, la ce nivel poate să acopere necesitățile celor care vor ieși la pensie și nu vor mai activa. Se face o tensiune în societate, oamenii rămân în afara activității.”

Președintele Confederației Naționale a Patronatului, Leonid Cerescu, argumentează, pe de altă parte, că legislația actuală îi impunea pe angajatori să le achite despăgubiri angajaților, dacă aceștia erau concediați la inițiativa patronilor, fapt ce nu ar fi echitabil. Leonid Cerescu precizează că noile prevederi nu se vor solda cu concedieri în masă ale pensionarilor.

Orice director sau administrator prețuiește forța de muncă calificată și cea cu experiență. Nimeni nu o să meargă la sistarea contractelor de muncă în masă. Acei pensionari care adesea se găsesc în câmpul de muncă, dar nu aduc plus-valoare, acestora le pot fi reziliate contractele, dar pentru ceilalți cred că o să le fie reîncheiate contractele de muncă și vor fi păstrați în câmpul muncii.”

Amendamentele la Codul Muncii mai prevăd  că patronii își vor putea concedia angajații dacă vor constata că nu sunt suficient de calificați, dacă vor admite încălcări grave ale obligațiilor de muncă, fie și o singură dată sau, în cazul salariaților care gestionează mijloacele bănești sau materiale, dacă acțiunile lor culpabile pot servi drept temei pentru pierderea încrederii angajatorului față de salariat.

Deși anterior președintele Igor Dodon a refuzat să promulge modificările la Codul Muncii, el le-a semnat totuși, după ce Parlamentul a insistat asupra lor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău