Pensionarii - AUR curat pentru bănci (Ziarul Național)

  • 24 August 2015 09:33
Pensionarii - AUR curat pentru bănci (Ziarul Național)

Revista presei din 24 august 2015

Într-o analiză IPN, jurnalistul Valeriu Vasilică susține că ”anul 2015, cel de-al 24-lea de la proclamarea Independenței, este primul an de declin al țării pe cele mai importante direcții. Totodată, scrie autorul, s-ar putea dovedi, ulterior, că cel de-al 24-lea an de Independență a fost și ultimul an de integrare europeană. În linii mari, declinul din 2014-2015 s-a manifestat prin „jaful secolului”, când din sistemul bancar al țării a fost furat, după diferite estimări, un miliard de euro. Efectele acestui furt se vor reflecta în toate aspectele vieții sociale din Republica Moldova, atenționează autorul. La cea de a 24-a aniversare a independenței, Republica Moldova este privită și ca o amenințare pentru securitatea europeană, inclusiv din cauza stării acesteia de stat captiv. Niciodată în istoria sa de până acum nu i s-a atribuit un asemenea calificativ, mai comentează autorul.

Pensionarii din Republica Moldova, AUR curat pentru bănci – titrează Ziarul Național. Cei circa 800 de milioane de lei, valoarea lunară a pensiilor achitate în R. Moldova, au provocat o competiție vie între bănci,după ce s-a anunțat lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale, și Unibank. Cele mai multe dintre acestea s-au grăbit să vină cu oferte tentante pentru a atrage bătrânii la ei. De la tombole cu premii săptămânale în valoare de 200 de lei, până la vacanțe la sanatoriu și pensii unice în valoare de 900 de lei.

Nu vom putea adera la UE decât dacă vom deveni realmente independenți, scrie istoricul Vlad Mischevca în Adevărul. El amintește că R. Moldova  nu controlează o treime din teritoriu, iar o jumătate din electorat este rusificat și zombat. Totodată, autorul scrie că nici independență financiară nu avem, căci de fiecare dată când nu ajung bani noi pur și simplu cerșim (alias obținem fonduri nerambursabile). Doar prin reUnire vom putea obține o independență reală și o facilă integrare europeană, susțin istoricul, care aduce exemplul Germaniei – prima economie din Uniunea Europeană.

Intr-un articol preluat de Timpul, istoricul și publicistul George Damian susține că Pactul Ribbentrop Molotov este în continuare în vigoare. Rușii se apără spunând că înțelegerea dintre Hitler și Stalin a fost denunțată de multă vreme, din 24 decembrie 1989. Doar că în hotărârea Sovietului Deputaților Poporului în care este condamnat Pactul Ribbentrop Molotov nu se spune nimic despre Basarabia, nimic despre România, atrage atenția autorul. ”Printre rânduri se citește că Basarabia nu este pe aceeași poziție cu Estonia, Lituania, Letonia, Polonia și Finlanda. Din punctul de vedere al faptelor lucrurile sunt clare: Estonia, Lituania și Letonia sunt în NATO și UE, Republica Moldova este blocată de un conflict înghețat”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău