În prezent, potrivit bizlaw.md, legislația în vigoare stabilește că judecătorul care a atins vârsta de 50 de ani și are o vechime în muncă de cel puțin 20 de ani, dintre care cel puțin 12 ani și 6 luni a activat în funcția de judecător, are dreptul la pensie pentru vechime în muncă. Aceasta este egală cu 55% din salariul mediu lunar, iar pentru fiecare an complet de muncă peste vechimea de 20 de ani, de 3%. Totuși, în total, pensia nu poate să fie mai mare decât 80% din salariul mediu lunar. Pensia judecătorului se recalculează ținându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exercițiu.
Astfel, prevederea că ”pensia judecătorului se recalculează ținându-se cont de mărimea salariului lunar al judecătorului în exercițiu” din art. 32 alin (1) a Legii cu privire la statutul judecătorilor se propune a fi exclusă.
În schimb, autoritățile vor va pensia magistraților să se indexe conform regulilor aplicate tuturor pensionarilor. Mai exact, potrivit proiectului, indexarea ar putea fi făcută de două ori pe an, în data de 1 aprilie și în data de 1 octombrie.
Autorii proiectului menționează că o acțiune importantă a reformei de pensionare, demarate în anul 2017, a constituit excluderea pensiilor privilegiate prin unificarea condițiilor și a modului de calcul al pensiilor de asigurări sociale pentru unele categorii de cetățeni (deputați, membri de Guvern, aleși locali, procurori, funcționari publici). Astfel, fiind asigurată respectarea principiului echității sociale și a contributivității.
Respectiv, pensiile pentru aceste categorii de cetățeni, începând cu 1 ianuarie 2017, se stabilesc în baza criteriilor unificate (vârsta de pensionare, durata stagiului de cotizare) precum și în baza a unei singure formule de calcul a pensiei pentru limită de vârstă. În cazul procurorilor această prevedere se aplică începând cu 1 ianuarie 2018. Totuși, magistrații beneficiază în continuare de recalcularea pensiei.