Pensia în R. Moldova nu este o pensie pentru contribuție, ci este o indemnizație pentru sărăcie

  • 01 Octombrie 2020 12:36
Pensia în R. Moldova nu este o pensie pentru contribuție, ci este o indemnizație pentru sărăcie

Republica Moldova îmbătrânește în pas alert. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani constituiau la începutul acestui an peste 21 la sută din populația R. Moldova. Demografii trag un semnal de alarmă deoarece îmbătrânirea populației înseamnă presiune asupra sistemului de asigurări sociale. Totodată, ei atrag atenția asupra pensiilor mici care nu acoperă minimul de existență, mulți vârstnici fiind nevoiți să trăiască în sărăcie extremă.

Datelor Biroului Național de Statistică arată că în Republica Moldova la începutul acestui an locuiau aproape 575 de mii de persoane în vârstă de 60 de ani și mai mult. Coeficientul de îmbătrânire a populației a constituit 21,8 la sută, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire. Demograful Valeriu Sainsus susține că dacă statele europene au îmbătrânit în 150 de ani, Rep. Moldova – în doar 40 de ani.

”Cei peste vârsta de pensie, deja, au devenit o categorie majoritară și aceasta are efecte atât de ordin economic, cât și de ordin social. De fapt, Republica Moldova intră în etapa dependenței economice. Aceasta înseamnă că ar putea să ne pomenim în situația când cei în vârstă de pensie sau înafara pieței muncii sunt mult mai mulți decât populația care este potențial productivă. Pe de altă parte, în aspect demografic, Republica Moldova se află, deja, la a doua etapă de îmbătrânire demografică, ceea ce înseamnă că populația peste 70 de ani, deja, devine o categorie bine conturată în rezultatul creșterii speranței de viață”, susține Valeriu Sainsus.

Problema cea mai mare rămâne, însă, pensiile mici care nu acoperă nici minimul de existență. Datele BNS arată că de la începutul anului, cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă, care a constituit 1079 de lei, acoperă minimul de existență pentru pensionari în proporție de doar 63 la sută.

De la 1 octombrie pensiile și prestațiile sociale sunt indexate cu 1,07 la sută. Totodată, în prag de alegeri prezidențiale, autoritățile au anunțat că persoanele care au pensii mai mici de 3000 de lei pot beneficia de un ajutor unic de 900 de lei, tot de la 1 octombrie. Demograful, Valeriu Sainsus, menționează că nici indexarea, dar nici ajutorul unic nu acoperă necesitățile oamenilor.

În Republica Moldova marea majoritate a populației pentru contribuția de o viață nu-și pot atinge minimul de existență, iar statul nu le garantează minimul de existență în contextul în care jumătate din populație s-a pensionat din agricultură. Deseori, pensia în Republica Moldova nu este o pensie pentru contribuție, ci este o indemnizație pentru sărăcie. Există discrepanțe foarte mari în categoriile de pensii. Mă refer la cei care au pensii de elită.  – De astăzi, pensionarii vor primi pensii indexate cu 1%. – Compătimesc marea majoritate a pensionarilor. Dar esența de bază rămâne faptul că în această situație s-a pomenit o treime din populația țării. Statul neglijează atât viața pensionarilor cât și existența lui. – Ajutorul unic de 900 de lei, în ce măsură poate acoperi necesitățile vârstnicilor? – Aceștia sunt mai mult bani manipulați de stat. Pentru fiecare pensionar este mult mai durabil dacă el ar recepționa o pensie adaptată valorilor prețurilor și valorilor minimului de existență al pensionarului. Guvernarea și politicul încearcă doar să manipuleze și opinia publică și cetățeanul care a contribuit o viață la suportul statului.

Ziua internațională a persoanelor vârstnice este marcată în Rep. Moldova din 1992.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău