Pe urmele românilor basarabeni deportați în Kazahstan

  • 26 Noiembrie 2014 19:25
Pe urmele românilor basarabeni deportați în Kazahstan

După 12 zile petrecute în mai multe localități din Kazahstan jurnaliștii și istoricii de pe ambele maluri ale Prutului, plecați în ce-a de-a doua expediție a Memoriei pe urmele românilor deportați în perioada sovietică, s-au reîntors la Chișinău.

Într-o conferință de presă aceștia au împărtășit impresiile acestei călătorii. 

A doua expediție pe urmele românilor basarabeni deportați în  Kazahstan, a avut ca rezultat adunarea a 14 ore de filmări, emoții, impresii și istorii de viață neștiute de nimeni. Potrivit istoricului Octavian Tâcu, unul dintre inițiatorii și coordonatorii proiectului, tot materialul documentar, cules în ambele expediții, se va materializa într-un film documentar dar și într-o carte care ar urma să fie lansată în toamna anului viitor.

”Sunt date surprinzătoare și pentru noi, mai ales cele legate de prizonierii de război, care au depășit estimarea inițială. Am decis să le publicăm integral indiferent de prețul care va fi, pentru că este foarte important. Aceasta este o noutate istoriografică absolută. Acești oameni nu erau nicăieri. Ei zăceau în arhivele Kazahstanului.”

În această expediție s-a alăturat și producătorul de film Virgil Mărgineanu.

”E un proiect foarte interesant. Ne dă posibilitatea să învățăm istoria din situația reală prin intermediul oamenilor pe care i-am întâlnit, prin intermediul vieților și soarta acestor oameni. În plus,  să descoperim multe locuri interesante pe unde au pășit concetățenii noștri, inclusiv, din păcate și cimitirele”

Sergiu este unul dintre cei doi studenți basarabeni care a făcut parte din echipă și care a rămas impresionat de emoțiile românilor basarabeni din Kazahstan.

” Adevărata ospitalitate, adevărata față a oamenilor se vede anume în străinătate , pentru că acești oameni care trăiesc printre străini atunci când văd un om care vorbește în aceeași limbă ei încep să  plângă. Sunt sentimente pe care nu le poți ascunde și pe care nu le poți întâlni la tine acasă, unde ești alături de cei dragi, ești alături de persoanele la care ții. Atunci când vin oameni de la tine din țară plângi de fericire iar ulterior de tristețe pentru că te desparți de ei”

Proiectul ”Expedițiile Memoriei” a fost lansat anul trecut de Asociația Națională a Tinerilor Istorici.  La ediția din acest an a ”Expedițiilor Memoriei„ în Kazahstan, acolo unde în anul 1941 au fost deportați aproximativ 9.000 de români basarabeni, s-au alăturat și tineri istorici din România, precum și o echipă a Televiziunii Române. 

Dacă prima expediție s-a axat pe cercetări efectuate în zona de Nord a Kazahstanului, cea de-a doua a vizat partea de sud a țării,

Datele statistice arată că în urma celor trei mari valuri de deportări din perioada sovietică cel puțin 60 de mii de basarabeni au fost strămutați în Siberia și Kazahstanul de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău