PE solicită noi norme în UE pentru a limita acțiunile juridice menite să reducă la tăcere vocile critice

  • 11 Noiembrie 2021 20:05
PE solicită noi norme în UE pentru a limita acțiunile juridice menite să reducă la tăcere vocile critice

Eurodeputații au propus joi o serie de măsuri pentru a contracara amenințarea reprezentată de acțiunile strategice împotriva mobilizării publice (SLAPP) pentru jurnaliști, ONG-uri și societatea civilă din Europa.

SLAPP sunt acțiuni în justiție lipsite de valoare, bazate pe afirmații exagerate și adesea abuzive, menite să intimideze, să discrediteze profesional și să îi hărțuiască pe cei vizați, obiectivul final fiind șantajarea și reducerea la tăcere a acestora, informează Parlamentul European într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Eurodeputații se tem de efectul acestor procese asupra valorilor europene, a pieței interne și a sistemului de justiție al UE. Textul, adoptat cu 444 de voturi pentru, 48 împotrivă și 75 de abțineri, evidențiază dezechilibrul frecvent de putere și de resurse între reclamanți și pârâți, ceea ce subminează dreptul la un proces echitabil.

De asemenea, eurodeputații sunt foarte îngrijorați de cazurile în care SLAPP sunt finanțate din bugetele de stat, precum și de utilizarea lor în combinație cu alte măsuri ale statului împotriva canalelor mass-media independente, a jurnalismului independent și a societății civile.

PE își exprimă regretul că niciun stat membru nu a adoptat până în prezent o legislație specifică împotriva SLAPP și invită Comisia Europeană să prezinte un pachet de măsuri, inclusiv legislative.

Potrivit eurodeputaților, acestea ar trebui să includă o directivă a UE împotriva SLAPP, care să stabilească standarde minime, menite să protejeze victimele și, în același timp, să prevină și să sancționeze utilizarea abuzivă a măsurilor anti-SLAPP.

De asemenea, PE solicită un cadru juridic ambițios în viitoarea Lege privind libertatea mass-mediei.

Textul mai cere prevenirea "turismului de calomnie" și a "alegerii unei instanțe mai favorabile" - în cazul în care reclamanții aleg să își depună acțiunile în cea mai favorabilă jurisdicție - prin norme uniforme și previzibile privind defăimarea, precum și prin stabilirea faptului că instanțele din locul de reședință al pârâtului ar trebui să soluționeze cauzele.

În același timp, raportul apreciază că sunt necesare norme privind respingerea anticipată de către instanțe, astfel încât procesele abuzive să poată fi oprite rapid, pe baza unor criterii obiective, și ca reclamantul să fie sancționat în cazul în care nu reușește să justifice că acțiunea sa nu este abuzivă.

Nu în ultimul rând, eurodeputații cer garanții împotriva acțiunilor SLAPP combinate, adică împotriva celor care combină acuzațiile de răspundere penală cu cele de răspundere civilă, precum și măsuri care să garanteze că defăimarea nu poate fi utilizată în cazul SLAP.

Un fond al UE pentru sprijinirea victimelor SLAPP și a familiilor acestora, precum și pentru formarea adecvată a judecătorilor și avocaților, este de asemenea necesar, potrivit eurodeputaților.

"Este de datoria noastră să protejăm jurnaliștii, ONG-urile și organizațiile societății civile care raportează cu privire la chestiuni de interes public. Instanțele noastre nu ar trebui să fie niciodată un loc de joacă pentru persoane, întreprinderi sau politicieni bogați și puternici, și nici nu ar trebui să fie supraîncărcate sau abuzate în scopuri personale", a declarat co-raportorul Tiemo Wolken, din grupul S&D, citat în comunicat.

"Acest raport transpartinic, susținut de mai multe comisii parlamentare, marchează un moment decisiv pentru jurnalism în lupta împotriva proceselor abuzive. Nu putem abuza de sistemele noastre de justiție - acesta este mesajul pe care l-am transmis astăzi cu votul nostru ferm", a spus la rândul ei co-raportoarea Roberta Metsola (PPE).

Comisia Europeană a lansat pe 4 octombrie o consultare publică pentru a contribui la o viitoare inițiativă de combatere a proceselor abuzive intentate împotriva jurnaliștilor și a apărătorilor drepturilor omului. Se preconizează că, în 2022, executivul UE va prezenta o Lege europeană privind libertatea mass-mediei, menită să protejeze independența și pluralismul mass-mediei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,63
Câțiva nori
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
3
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău