Pe măsură ce se apropie 9 mai, crește numărul de incidente în punctele nevralgice ale Republicii Moldova (Revista presei)

  • 04 Mai 2022 10:11
Pe măsură ce se apropie 9 mai, crește numărul de incidente în punctele nevralgice ale Republicii Moldova (Revista presei)

Pe măsură ce se apropie 9 mai, crește numărul de incidente în punctele nevralgice ale Republicii Moldova, observă Mădălin Necșuțu de la Veridica.ro. În Găgăuzia sau la Bălți, se pledează pentru încălcarea legii care interzice simbolurile armatei ruse asociate cu invadarea Ucrainei, subliniază publicația, care adaugă că, în Transnistria au avut loc mai multe „atacuri” nerevendicate.

Chiar dacă Republica Moldova are într-adevăr o armată prost dotată și nu foarte numeroasă, nici regiunea separatistă transnistreană nu o duce mai bine la acest capitol. În schimb, întreține un mit al superiorității forțelor sale asupra celor de la Chișinău.  Potrivit Veridica.ro, realitatea este însă alta, iar starea forțelor paramilitare transnistrene, împreună cu cele ruse cantonate în regiune, a fost explicată pe larg recent de revista ucraineană Militarnîi.  După ziar, gradul de pregătire este unul foarte scăzut, militarii transnistreni făcând mai mult manevre decât trageri efective pentru a se antrena.  De altfel, Oleksii Arestovici, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Zelenski, a declarat săptămâna trecută că Ucraina este gata să rezolve probleme transnistreană „cât ai pocni din degete”, dar pentru acest lucru are nevoie de acceptul Chișinăului. Cu toate acestea, în cazul în care va simți mișcări strategice din partea Tiraspolul, Ucraina și-a rezervat dreptul de a interveni în enclava separatistă, pentru a se apăra, și fără acceptul Moldovei. La rândul său, analistul militar Claudiu Degeratu a declarat pentru Veridica.ro că Transnistria va deveni o zonă de mare instabilitate.

Recentele așa-zise ”atacuri teroriste” din Transnistria sunt simple provocări ale Rusiei pentru a tensiona situația în regiune și a crea pretexte pentru a ataca Republica Moldova, mi-a declarat, într-un interviu, în Adevărul Moldova, diplomatul și istoricul Mihai Gribincea, fost ambasador al R.Moldova la București, în perioada 2015-2020. Acesta spune că de la invazia Rusiei în Ucraina și declanșarea războiului, autoritățile de la Chișinău au depus eforturi considerabile pentru a ține Republica Moldova departe de acest război. Subliniind în exces statutul de neutralitate,  mai speră și acum,  că Moldova nu va fi  ”denazificată” la pachet cu Ucraina. În opinia lui Mihai Gribincea, această politică este una iluzorie și neadecvată situației. Să te aștepți că Rusia îți va respecta acum neutralitatea, de vreme ce nu a făcut-o timp de 30 de ani este o copilărie. Președintele și guvernul Republicii Moldova ar trebui măcar în al doisprezecelea ceas să înțeleagă că politica lor defetistă  nu poate salva Moldova de la ocupația rusă. Pornind de la amenințarea pe care o prezintă trupele ruse din Transnistria și armata transnistreană, Republica Moldova ar trebui să solicite țărilor NATO armament defensiv (sisteme antitanc, sisteme antiaeriene, etc.) și să declare răspicat că Armata Națională va opune rezistență unui eventual atac venit din Transnistria. Rusia și separatiștii transnistreni trebuie să știe că invadarea Moldovei va avea un cost.

De Ziua Libertății Presei, jurnaliștii cer acces liber în stânga Nistrului pentru a-și face meseria nestingherit. Vitalie Gutu, remarcă în publicația online zonade securitate.md, că  a mediatiza realitatea din stânga Nistrului este un adevărat test de foc pentru jurnaliștii de pe malul drept. Prețul libertății de exprimare în stânga Nistrului este unul de aur, dar această „comoară” deocamdată este ascunsă și greu răzbați la ea, subliniază jurnalistul. Despre o presă liberă, onestă și care ține la valorile și demnitatea umană nicidecum nu putem vorbi în stânga Nistrului.  O libertate „întemnițată” în stânga Nistrului, de 30 de ani, și care depunem tot efortul și riscul să vedem printre gratiile acesteia ce se întâmplă acolo și de ce.

Îm loc de concluzie, jurnalistul de la zonadesecuritate.md recnoaște că : societatea din regiunea transnistreană este așa cum este, iar uneori chiar o blamăm, anume din lipsa unei prese libere.

Ziarul de Gradă scrie că Uzina Metalurgică de la Râbnița, unica întreprindere care prelucrează deșeuri de metale, urma să primească  ieri, autorizația de mediu pentru gestionarea deșeurilor și cea de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către ministra Mediului, Iuliana Cantaragiu. În  aprilie 2022, ZdG a scris că o companie a unui inculpat din dosarul Metalferos se regăsește într-o listă scurtă, cu doar cinci agenți economici, care au importat pe parcursul anului 2021 deșeuri de metale din Uniunea Europeană, procedură suspendată în luna octombrie 2021 și reluată la începutul lunii aprilie curent.

Firma BPM-Trade, acuzată că ar urmări monopolizarea pieței metalelor din R. Moldova, dar și de faptul că ar fi beneficiara solicitării Guvernului de la Chișinău prin care a fost anulată interdicția de a exporta fier uzat din țările Uniunii Europene, nu a importat anul trecut deșeuri metalice în R. Moldova. În schimb, în lista de importatori se află Uzina Metalurgică Moldovenească de la Râbnița, care colaborează cu BPM-Trade, fiind transportator și distribuitorul exclusiv al acesteia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău