Pe malurile mai multor râuri din țară vor fi plantate cu perdele forestiere de protecție

  • 17 Noiembrie 2019 13:34
Pe malurile mai multor râuri din țară vor fi plantate cu perdele forestiere de protecție
Moldpres

Mai multe sectoare ale râurilor Botna, Nârnova, Cahul, Căinari, Ciuhur, Ciulucul Mijlociu ș.a. vor fi plantate cu perdele forestiere de protecție a malurilor.

Lucrările se înscriu într-un proiect susținut de parteneri de dezvoltare, realizat de Agenția „Moldsilva”, și se preconizează să fie finalizate în luna august 2020, transmite MOLDPRES.

Lucrările de amenajare a spațiilor riverane se vor efectua în baza unui studiu efectuat de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, care a selectat sectoarele unde se atestă o situație mai gravă.

Detaliile programului au fost examinate la finele acestei săptămâni, la sediul Agenției ”Moldsilva”, unde s-a desfășurat  o ședință de lucru pentru atribuirea contractelor de procurare a serviciilor tehnice pentru plantarea fâșiilor riverane din bazinul râurilor mici. Acestea fac parte din cadrul Proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional în sectorul de apă și sanitație în Republica Moldova (Faza 01)”.  Este vorba despre un proiect cu finanțare internațională, susținut de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenția Austriacă de Dezvoltare, menit să contribuie la amenajarea unor râuri din Republica Moldova, prin plantarea unor fâșii forestiere în zonele riverane.

Directorul Agenției ”Moldsilva”, Valeriu Caisîn, a mulțumit agențiilor implicate pentru cooperare și contribuție financiară și a solicitat „responsabilitate maximă și calitate ireproșabilă a lucrărilor ce vor fi efectuate, deoarece de  succesul acestui proiect depinde continuitatea unor activități comune ce au în vizor calitatea vieții cetățenilor Republicii Moldova”. Totodată, Valeriu Caisîn a insistat asupra unor măsuri necesare pentru  protecția și întreținerea acestor fâșii forestiere, după finalizarea proiectului.

Republica Moldova dispune de puține râuri mari, însă are o rețea densă de râuri mici și pâraie, permanente sau temporare, al căror număr este de peste 3100. Lungimea totală a rețelei hidrografice depășește 16 000 km. Din numărul menționat, 250 de râuri au o lungime de peste 10 km fiecare. Dintre acestea numai opt: Nistru, Prut, Răut, Bâc, Botna, Ichel, Cogâlnic, Ialpug, au fiecare o lungime mai mare de 100 km.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău