PCRM începe ”revoluția de catifea” (Ziarul Național)
-
24 Septembrie 2013 10:22
REVISTA PRESEI DIN 23 SEPTEMBRIE
Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) începe „revoluția de catifea”, scrie Ziarul Național care comentează mesajul liderului comuniștilor Vladimir Voronin. Comuniștii anunță proteste, cer demiterea conducerii Comisiei Electorale Centrale, audierea premierului Iurie Leancă, a miniștrilor economiei, agriculturii si de externe chiar la prima ședință plenară și iau în derâdere Summitul de la Vilnius în cadrul căruia R. Moldova va parafa Acordul de Asociere cu UE.
Timpul observă că cu cât ne apropiem mai mult de Summitu-ul din noiembrie de la Vilnius, când se va decide încotro se va îndrepta R.Moldova, se intensifică contactele moldo-ruse – pe de o parte, și româno-moldovenești – pe de altă parte. Publicația amintește aici de vizita ministrului adjunct al Economiei, Dumitru Godoroja, la Ploiești și cea a ministrului român al Muncii, Mariana Câmpeanu, la Chișinău. Tot în aceste zile, președintele Traian Băsescu a inspectat șantierul gazoductului Iași-Ungheni, mai observă Timpul.
Tiraspolul nu este pregătit pentru a discuta despre rezolvarea conflictului transnistrean, titrează Timpul, care o citează pe ministrul de externe, Natalia Gherman. Ea constată că nici mediatorii ruși în problema transnistreană nu favorizează aceste discuții.
Remunerarea directorilor poate falimenta Agenția pentru reglementare în energetică, atenționează Adevărul. Câteva milioane de lei au fost cheltuite din bugetul ANRE pentru a-i plăti pe șefii scoși din funcții, dar nu de tot. după repunerea lui Victor Parlicov în funcția de director general, agenția are, de jure, opt directori în loc de cinci, iar de vină sunt deputații. Curtea Constituțională, explică Adevărul, a stabilit vineri că demiterea lui Victor Parlicov contravine Legii Supreme. În același timp, alți doi foști directori de la ANRE susțin că, de jure, încă mai dețin această funcție, deoarece nu există o hotărâre de Parlament prin care să fi fost demiși.
Cocteil de culori și gusturi la Festivalul Etniilor. Adevărul publică un reportaj de lasărbătoarea minoritățile naționale, unde aceștia și-au expus tot ce au mai bun: de la bucate tradiționale și obiecte de artizanat la voia bună adusă de artiștii amatori. În timp ce bulgarii, găgăuzii și ucrainenii au slăvit țara în care trăiesc, rușii i-au îndemnat pe toți care le știu limba să se mândrească cu „cel mai măreț grai“, observă autorul. Ziarul mai scrie că politicienii au urcat pe scena improvizată, rând pe rând, pentru a ține discursuri despre prietenia dintre popoare.