PCRM este „măseaua stricată” a sistemului politic moldovean (Timpul)

  • 20 Martie 2013 11:29
PCRM este „măseaua stricată” a sistemului politic moldovean (Timpul)

PCRM este „măseaua stricată” a sistemului politic moldovean, afirma Constantin Tănase în Timpul.

 

Venind la putere în 2009 cu lozinci anticomuniste, partidele democratice nu au extras această „măsea”. De ce nu au făcut-o? se întreabă editorialistul, chiar dacă șansa ofensivei împotriva comunismului a apărut după 2009. Eșecul actualei guvernări trebuie căutat în această zonă: dezicerea de principala lozincă electorală, subliniaza Constantin Tănase. Și PLDM, și PD au avut interes nu să distrugă, ci să păstreze un PCRM puternic, pentru a-l folosi în viitoarele confruntări. Dacă noua putere distrugea vechiul Sistem ticăloșit, dar nu-l prelua în interesele ei, dacă liderii comuniști certați cu legea erau dați pe mâna justiției, dar nu încurajați să urle prin centrul Chișinăului „Jos Aliansu`!”, azi PCRM nu mai era o forță politică importantă, atât de importantă încât a devenit gropar al Alianței, conchide Timpul.  

Moni Stanila aminteste in aceeasi publicatie de  expresia carteziană: „În univers nimic nu se pierde, totul se transformă”. Iar în Moldova nimic nu se rezolvă, totul se transferă. La dosare nefinalizate. Cine să-și mai bată capul cu atacurile raider, dacă nu mai avem premier? se întreabă autoarea. Dosarele pentru 7 aprilie încă se judecă, hoții de acțiuni sunt nepedepsiți, încă nu cunoaștem cine a știut de moartea lui Paciu și cine l-a împușcat.

Experții europeni recomandă  insistent modernizarea învățământului autohton, mai citim in Timpul.Un colaps al sistemului educațional din R. Moldova este inevitabil în următorii zece ani sau chiar mai degrabă, dacă nu se vor face schimbări radicale în sfera învățământului superior, a declarat președintele Consiliului Universității Europei de Sud-Est din Macedonia, consultant al Consiliului Europei în domeniul legislației educaționale, Dennis Farrington, în cadrul discuțiilor care au avut loc ieri la Ministerul Educației, pe marginea Codului Educației, componenta învățământ superior. Expertul recomandă „cu multă insistență” modernizarea sistemului educațional din R. Moldova.

Francofonia, o poartă suplimentară spre UE, titreaza Adevarul. Pe lângă accesul la diverse programe culturale și educaționale, apartenența la marea familie a statelor francofone reprezintă încă o cale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Mulți cred că francofonia se rezumă la Franța și limba franceză. De fapt, scrie Adevărul, este vorba de 77 de state care cooperează  între ele, împărtășesc și promovează aceleași valori. Țara noastră a aderat la Organizația Internațională a Francofoniei în 1997, deschizându-și noi perspective, mentioneaza cotidianul.

Din „zona morții“  în țara nedreptății, alt titlu din Adevarul de astazi. Un participant la lichidarea consecințelor avariei de la centrala nucleară Mayak, considerată și acum cel mai poluat de pe planetă, se judecă cu autoritățile pentru o locuință. Bătrânul dă toată pensia pe chirie și medicamente pentru soția invalidă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău