Pavel Postică: Raportul prezentat de OSCE privind alegerile este cel mai dur elaborat de o misiune

  • 28 Februarie 2019 08:10
Pavel Postică: Raportul prezentat de OSCE privind alegerile este cel mai dur elaborat de o misiune

Șeful Misiunii de observatori Promo-LEX, Pavel Postică, afirmă că raportul prezentat de Misiunea OSCE privind alegerile din 24 februarie este unul dur. Potrivit lui, este pentru prima dată când o misiune internațională sub egida OSCE menționează direct în rapoartele sale preliminare informații credibile privind cumpărarea votului, utilizarea resurselor administrative etc., transmite IPN.

„Rolul acestor rapoarte este de a oferi atât publicului, cât și persoanelor interesate, în special organelor electorale, autorităților publice, în speță Parlamentului și Guvernului, sugestii să întreprindă măsuri așa încât astfel de situații negative să nu mai fie admise”, a menționat Pavel Postică la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.

Polina Panainte, secretara Coaliției civice pentru alegeri libere și corecte, spune că Coaliția a calificat actualele alegeri ca fiind „incorecte și parțial libere”. „Misiunea OSCE, în raportul său, a folosit un limbaj mai diplomatic dat fiind faptul că aceste rapoarte sunt considerate prioritare de către Uniunea Europeană și când UE vine să se expună asupra unui proces electoral, face referire la aceste rapoarte. Știm că UE a condiționat asistența financiară pentru Republica Moldova de aceste alegeri. Respectiv, o formulare mai generală și cu posibilitatea de a fi interpretată și pozitiv lasă mai multă discreție în dialogul dintre UE și Republica Moldova”, a spus ea.

Sorina Macrinici, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice, este de părere că majorarea numărului de secții de votare peste hotare nu a avut impactul necesar pentru că nu a reflectat necesitățile și criteriile prevăzute de CEC. Potrivit ei, această chestiune trebuie pusă pe masa viitorului Parlament pentru a fi discutată. Sorina Macrinici consideră că în Republica Moldova trebuie modificată practica și modul de implementare a legislației electorale pentru că există probleme destul de mari la acest capitol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău