Pavel Postică: Parlamentul are obligația morală să reevalueze condițiile de exercitare a dreptului la vot așa încât măsuri alternative de exercitare de vot pentru cetățenii R.Moldova să devină realitate

  • 16 Noiembrie 2020 12:05
Pavel Postică: Parlamentul are obligația morală să reevalueze condițiile de exercitare a dreptului la vot așa încât măsuri alternative de exercitare de vot pentru cetățenii R.Moldova să devină realitate

Parlamentul trebuie să asigure măsuri alternative de exercitare a dreptului de vot pentru cetățenii Republicii Moldova. De această părere sunt experții de la Promo-LEX, în contextul în care sute de cetățeni aflați peste hotare nu au putut vota în turul doi de scrutin din cauză faptului că în mai multe secții de votare s-au terminat buletine de vot.

O problemă care a umbrit ziua scrutinului a fost insuficiența buletinelor de vot în mai multe secții de votare amplasate peste hotarele Rep. Moldova, a menționat în cadrul unui briefing, șeful Misiunii de observare a alegerilor Promo-LEX, Pavel Postică. Din această cauză sute de concetățeni nu și-au putut exprima dreptul la vot. În acest sens, potrivit lui Pavel Postică, autoritățile centrale trebuie să asigure mecanisme alternative pentru exercitarea votului.

„Cu regret, în anumite secții de votare buletinele de vot, chiar și după majorarea acestora de la 3000 la 5000, s-au epuizat și sute de cetățeni ai Republicii Moldova chiar dacă au depus efort de a parcurge distanțe considerabile pentru a ajunge la secția de votare, au stat în rânduri interminabile în fața secțiilor de votare, nu au reușit să voteze. În acest sens, reiterez, politicienii noștri, în special Parlamentul are obligația morală să reevalueze condițiile de exercitare a dreptului la vot așa încât măsuri alternative de exercitare de vot pentru cetățenii Republicii Moldova să devină realitate.”

Observatorii Promo-LEX care au monitorizat desfășurarea alegerilor au înregistrat cel puțin 62 de cazuri de fotografiere a buletinelor de vot, șapte cazuri de oferire a recompenselor financiare în apropierea secțiilor de votare, dar și 13 cazuri de transportare organizată a alegătorilor, a comunicat Pavel Postică.

„Nu putem trece cu vederea acele cazuri de transportare organizată a alegătorilor și fapte de corupere a alegătorilor și cu regret multe dintre ele fiind atestate în secțiile de votare sau în acele locații unde au votat alegătorii din regiunea transnistreană. Considerăm că organele de drept trebuie să examineze aceste situații și să se pronunțe așa încât situații similare să nu să se repete la scrutinele viitoare.”

În turul II al alegerilor prezidențiale, Promo-LEX a dislocat în secțiile de votare 608 observatori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău