Pavel Filip spune în ce condiții PDM ar participa într-o coaliție de guvernare

  • 07 Februarie 2020 09:24
Pavel Filip spune în ce condiții PDM ar participa într-o coaliție de guvernare

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, susține că formațiunea pe care o conduce este gata să discute despre formarea unei coaliții, însă pentru aceasta este nevoie ca PDM să obțină „instrumentele necesare pentru a-și putea realiza promisiunile”. Printre aceste instrumente ar fi și portofolii în Guvern. Totodată, liderul PDM spune că nu a început discuții nici cu un partid politic despre formarea unei eventuale coaliții de guvernare, transmite IPN.

„Avem o viziune destul de pragmatică în crearea coalițiilor și, în primul rând, în capul mesei se pune faptul dacă PDM va obține instrumentele necesare pentru a ne putea realiza promisiunile. Pentru că de altfel de ce râvnești să ai instrumentele de guvernare?”, se întreabă Pavel Filip. Potrivit lui, aceste instrumente ar fi portofolii în Guvern și instrumentele administrative care oferă posibilitatea de a fi implementat programul electoral. „Dacă vezi că obții aceste instrumente necesare, atunci tot poate fi justificat. Dacă nu ajungi la un numitor comun pentru a obține aceste instrumente, atunci nu cred că are rost să te bagi într-o coaliție de guvernare”, a afirmat democratul în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Pavel Filip spune că PDM, fiind pe centrul eșichierului politic din Republica Moldova, poate forma coaliții atât cu formațiuni de stânga, cât și de dreapta. Liderul PDM spune că partidul este deschis pentru discuții de formare a unei coaliții de guvernare, dar că va avea o abordare pragmatică. „Nu am început nicio discuție în sensul creării unei coaliții parlamentare de guvernare nici cu cei de la PAS, nici cu cei de la PSRM. Este adevărat că cu cei din PSRM, luând în considerație că noi am acordat vot de încredere acestui guvern, avem discuții săptămânal, dar aceste discuții se rezumă la proiectele de legi și într-un mod oarecare la coordonarea agendei parlamentare”, a afirmat Pavel Filip.

Potrivit lui, PDM este într-o situație puțin mai dificilă pentru că nu este nici la guvernare, nici în opoziție. Pavel Filip susține că formațiunea nu se află actualmente într-o coaliție, ci a acordat doar un vot de încredere Guvernului condus de Ion Chicu pentru programul pe care îl are acesta. „Atunci când ești într-o coaliție de guvernare, atunci ai niște angajamente și votezi fiecare proiect de lege. În cazul de față, noi votăm ceea ce considerăm că se încadrează în albia intereselor Partidului Democrat”, a afirmat democratul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău