Patru studenți din China au trăit 200 de zile într-un modul care simulează condițiile de pe Lună
-
29 Ianuarie 2018 13:41
Patru studenți chinezi au petrecut 200 de zile consecutive la Beijing într-un laborator închis ermetic, care simulează condițiile de pe Lună, potrivit unui anunț făcut vineri de o companie mass-media de stat, ducând astfel la bun sfârșit o etapă suplimentară în cadrul ambițiosului program spațial prin care China dorește să trimită echipaje umane pe satelitul natural al Pământului, informează AFP.
Patru studenți de la Universitatea Beihang din Beijing, specializată în cercetări în domeniul astronauticii, au supraviețuit într-un modul cu suprafața de 160 de metri pătrați, supranumit ''Yuegong-1'' ("Palatul lunar-1"), a anunțat agenția de presă China Nouă.
Voluntarii au locuit în acel laborator sigilat cu scopul de a simula o misiune îndelungată în condiții de perfectă autonomie, fără ajutor extern. Scopul era mai ales acela de a testa capacitatea corpului uman de a trăi într-un spațiu închis și limitat.
Experimentul "a supus organismul și mentalul fiecăruia dintre voluntari la grea încercare, însă ei au trecut testul", a declarat pentru agenția China Nouă Liu Hong, creatorul acelui modul. Trei pene de electricitate, neprevăzute, au fost evenimentele care au perturbat "sejurul" celor patru studenți.
Deșeurile umane au fost tratate prin biofermentare, iar plante și legume experimentale au fost cultivate grație unor reziduuri obținute din deșeuri alimentare și menajere.
Doi bărbați și două femei au rămas în laborator pentru un prim sejur de 60 de zile. Ei au fost apoi înlocuiți de un alt grup de patru persoane, care au rămas în modul timp de 200 de zile.
Primul grup va reveni în interiorul laboratorului pentru o ultimă perioadă de 105 zile, potrivit China Nouă.
"Palatul lunar-1" dispune de două module de cultură a vegetalelor și de un modul pentru locuit. Acesta din urmă măsoară 42 de metri pătrați și conține patru zone pentru somn, o sală comună, o sală de baie, o cameră rezervată tratării deșeurilor și o altă cameră pentru creșterea animalelor.
China intenționează să trimită echipaje de astronauți pe Lună peste cel puțin un deceniu. Însă acest experiment are ambiția de a pregăti mai bine viitoarele sale misiuni de lungă durată pe satelitul natural al Terrei.
Autoritățile de la Beijing investesc miliarde de euro în programele spațiale ale Chinei, coordonate de armată, încercând să ajungă din urmă Statele Unite și Uniunea Europeană în cursa pentru cucerirea spațiului.
În aprilie 2017, primul vehicul spațial de tip cargo produs de China a reușit să se conecteze pe orbită cu laboratorul spațial Tiangong-2. Acesta din urmă va sta la baza amenajării unei stații spațiale cu echipaj uman la bord, prevăzută pentru anul 2022, în momentul în care va expira durata de exploatare a Stației Spațiale Internaționale (ISS).
Sursa: Agerpres