Patru întreprinderi din Republica Moldova sunt  afiliate unor corporații militare de stat din Rusia sancționate de comunitatea internațională (Revista Presei)

  • 07 Octombrie 2022 09:45
Patru întreprinderi din Republica Moldova sunt  afiliate unor corporații militare de stat din Rusia sancționate de comunitatea internațională (Revista Presei)

Rise Moldova publică o investigație despre COMPANII DIN MOLDOVA AFILIATE UNOR CORPORAȚII MILITARE RUSE. Publicația scrie că date oficiale arată că prezența capitalului rusesc în economia Republicii Moldova ar fi coborât la un nivel minuscul: mai mic chiar de un procent, deși anterior aceasta era una masivă. În realitate, capitalul rusesc de stat și privat are în continuare o prezență majoră în economia Republicii Moldova, iar în anumite sectoare chiar deține o poziție dominantă, precum în cel gazier, energetic, petrolier, transport sau media.

În plus, prezența capitalului rusesc în economia Republicii Moldova este mult mai importantă, dar foarte des aceasta nu este una directă, ci prin interpuși sau companii din paradisuri fiscale. RISE Moldova a efectuat o evaluare a acestei prezențe și a identificat patru întreprinderi din Moldova  afiliate unor corporații militare de stat din Rusia sancționate de comunitatea internațională pe fundalul invaziei ruse în Ucraina. Importanța lor a crescut semnificativ în contextului faptului că autoritățile de la Chișinău nu s-au raliat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei.  Toate ele produc diverse piese mici care ar putea servi mașinăriei ruse de război, cum ar fi utilaje microelectronice sau elemente pentru motoarele avioanelor, inclusiv a celor de vânătoare MIG.

În ultimul timp discuțiile despre riscurile de securitate pentru Republica Moldova au început să domine agenda publică, observă Vitalie Ciobanu în articolul său din Europa Liberă. Se vorbește despre nevoia unei înzestrări robuste a forțelor armate. Cu un război în proximitate, clasa politică de la guvernare și tot mai mulți cetățeni au înțeles că un stat viabil nu poate exista fără o armată puternică. În consecință, se speră ca deschiderea extraordinară pe care o manifestă aliații europeni în ce privește întărirea sectorului național de apărare să fie fructificată la maxim.

Cel mai probabil, Moldova nu va urma calea Ucrainei, nu va depune cerere de aderare la NATO – e un subiect prea nou, insuficient asimilat de populație, ba chiar întâmpinat cu ostilitate și mefiență, o atitudine care-și are originea în perioada sovietică, atunci când Alianța Nord-Atlantică era un fel de „ucigă-l toaca”.  În opinia  lui Vitalie Ciobanu -  înzestrarea armatei la standarde moderne, statul de drept, educația și informarea corectă sunt esențiale pentru siguranța națională a Republicii Moldova și n-ar trebui să existe niciun fel de ezitări în a le pune în practică.

România poate salva Moldova de Gazprom, titrează Gazeta de Chișinău. După ce Gazprom a anunțat că își rezervă dreptul să rezilieze contractul cu R Moldova în orice moment din cauza încălcării condițiilor de stingere a datoriilor, Chișinăul a anunțat că este dispus să semneze cu România un contract de furnizare a gazelor naturale în volumul necesar să acopere și consumul Transnistriei.Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat la începutul săptămânii curente că statul vecin poate să dea Republicii Moldova cel mult cinci milioane de metri cubi de gaz pe zi.Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că cele 5 milioane de metri cubi pe zi din partea României ar fi mai mult decât suficient pentru Republica Moldova, iar interesul Republicii Moldova este să semneze un contract pe termen lung cu România privind livrarea gazelor, a declarat acesta într-un interviu pentru RFI România.

 Mold-Street observă că  deocamdată, autoritățile nu încetează să amintească despre necesitatea de a economisi energia electrică. Problema eficienței energetice a blocurilor din capitală a ajuns până la nivelul primarului de Chișinău, Ceban și al vicepremierului Spânu. Vicepremierul a acuzat edilul de faptul că acesta «ar pune bețe în roate» refuzând să instaleze recuperatoare în spitale, iar în replică, primăria acuză autoritățile de «manipulare».

Dosarul penal în care Igor Dodon este învinuit că a pretins aproape 1 milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, transmis Curții Supreme de Justiție, scrie Ziarul de Gardă. Totodată, în continuare în gestiunea Procuraturii Anticorupție rămân în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie.În privința unor persoane, care au participat la comiterea infracțiunilor și au acționat în complicitate cu Igor Dodon, locul aflării cărora este cunoscut, urmărirea penală continuă, iar despre rezultatele obținute PA va comunica în mod separat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău