Patru companii, dispuse să încheie contracte privind livrarea energiei electrice R.Moldova

  • 19 Februarie 2019 16:04
Patru companii, dispuse să încheie contracte privind livrarea energiei electrice R.Moldova

Patru din 21 de companii sunt dispuse să livreze R.Moldova energie electrică în perioada 1 aprilie 2019 - 31 martie 2020. Astfel, acestor companii le-au fost expediate invitații pentru participarea la licitație.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la surse din cadrul companiei organizatoare a licitației "Gas Natural Fenosa", este vorba de compania de stat "Energocom", Centrala de la Cuciurgan, "DTEK Pavlogradugol" (Ucraina) și compania cu capital străin "TehGaz Grup", care au prezentat în termen scrisorile de intenție corespunzătoare.

Organizatorii promit să publice până la 21 februarie lista scurtă a potențialilor furnizori ce întrunesc toate cerințele tehnice, cărora li se vor expedia solicitări de prezentare a ofertelor în corespundere cu criteriile stabilite. Ulterior ofertele tehnico-economice recepționate urmează a fi evaluate în cadrul licitației cu participarea Grupului de observatori în conformitate cu instrucțiunea Ministerului Economiei și Infrastructurii și procedurile interne de reglementare a procesului inițiat, cu scopul identificării celei mai bune propuneri.

Conform planului, evaluarea ofertelor și semnarea contractelor este programată pentru 15 martie.

R. Moldova produce doar a cincea parte din energia electrică consumată, iar pentru procurarea restului volumelor de energie electrică se desfășoară licitații anuale. Deși licitația este desfășurată de operatorii pieței energetice naționale "Gas Natural Fenosa Furnizare Energie", "RED Union Fenosa", "Furnizare Energie Electrică Nord", "Moldelectrica", "RED Nord" și "RED Nord Vest", contractul cu furnizorii sunt semnate de întreprinderea de stat "Energocom", ceilalți fiind obligați să cumpere energia electrică de la această companie.

Anul trecut, compania a semnat contracte cu Centrala electrică de la Cuciurgan și "DTEK Pavlogradugoli" în proporție de 70% și 30% la prețul de $50,4 și, respectiv, $58,4 pentru un megawatt-oră până la 31 martie 2019. 

"Energocom" este o companie creată special pentru a procura energie electrică din străinătate și a o vinde întreprinderilor de distribuție a energiei electrice din RM. Aceasta este una dintre companiile cele mai profitabile din țară, deși nu produce nimic și prestează doar servicii de intermediar.

Printr-o hotărâre de guvern din 2018, "Energocom" a fost numit principalul furnizor de energie electrică în Moldova până la 1 ianuarie 2021 și primește pentru acest serviciu 163 de bani pentru 1 kWh (fără TVA). În același timp, numai "RED Union Fenosa" intenționează să achiziționeze de la 1 aprilie 2019 până la 31 martie 2020 circa 238 milioane kWh de energie electrică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău