Patru ani de când a fugit din R. Moldova. Dosarele lui Plahotniuc și ale apropiaților lui – fără finalitate și fără condamnări (Revista presei)
-
28 Iunie 2023 10:07
Patru ani de când a fugit din R. Moldova. Dosarele lui Plahotniuc și ale apropiaților lui – fără finalitate și fără condamnări, titrează Ziarul de Gardă. Publicația scrie că la 14 iunie 2023 s-au împlinit patru ani de când oligarhul Vladimir Plahotniuc a părăsit R. Moldova. Fostul lider al Partidului Democrat și apropiații lui sunt vizați în numeroase dosare penale, inclusiv în cel privind furtul miliardului, însă niciunul nu a ajuns să fie condamnat sau să-și ispășească pedeapsa în închisoare.
Potrvit ZDG, Vladimir Plahotniuc, oligarhul fugar care a deținut controlul asupra instituțiilor de stat și a adus R. Moldova în situația de „stat capturat”, este vizat în mai multe dosare de rezonanță, iar autoritățile naționale ne spun că nu cunosc unde se află acesta. Niciun dosar pe numele lui nu a ajuns în judecată, dosarul lui Vladimir Andronachi, unul dintre oamenii cheie din anturajul lui Plahotniuc este examinat în ședințe de judecată închise, Dorin Damir, finul de cununie al oligarhului a devenit în ultimele luni foarte activ pe rețelele de socializare și afișează o viață relaxată, locuind într-o casă modernă dintr-o suburbie a capitalei, notara Olga Bondarciuc caută un loc de muncă și se plânge că nimeni nu vrea s-o angajeze, iar Constantin Botnari se ascunde de justiția moldovenească în alte țări. Despre Serghei Iaralov, un alt apropiat de-al lui Plahotniuc din perioada în care acesta controla țara, organele de drept nu cunosc prea multe informații.
„Chinurile extrădării”. Pe ce s-a plâns în instanță fostul deputat român, Cristian Rizea, scrie portalul Anticorupție. Deținut în penitenciarul Rahova, prin intermediul apărătorului său, Rizea cere anularea deciziei prin care a fost declarat persoană indezirabilă și extrădat autorităților române, la sfârșitul lunii aprilie. Acesta declară că este în pericol de moarte în închisoare, după ce a dezvăluit mai multe ilegalități. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM) au deconspirat luxul în care trăia Rizea la Chișinău, după ce a fost condamnat în România pentru corupție și s-a refugiat în Republica Moldova.
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin consideră că Republica Moldova stă mai bine decât SUA la capitolul egalitatea de gen, întrucât în țara noastră există mai multe femei în poziții de conducere. Totuși, Veronica Dragalin a declarat că atunci când a venit la cârma PA s-a confruntat cu prejudecăți din cauză că este femeie. Șefa Procuraturii Anticorupție a oferit un interviu pentru NewsMaker în cadrul căruia, printre altele, a vorbit și despre feminism.
În loc să se ieftinească, energia electrică produsă de Termoelectrica se scumpește, remarcă Mold-Street. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat ajustarea extraordinară a prețului la energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către întreprinderile CET-Nord și Termoelectrica. Astfel, în cazul Termoelectrica tariful nou pentru energia termică livrată consumatorilor va fi cu 9% mai mare în raport cu tariful actual.
Aderarea la UE și UNIREA cu România, principalele opțiuni luate în calcul de cetățenii R. Moldova. Crește numărul celor care ar dori ca republica noastră să fie sub umbrela de securitate a NATO, scrie Ziarul Național. Aproape 60 la sută dintre cetățenii R. Moldova ar opta pentru aderarea la Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj sondaj realizat în perioada 10 - 19 iunie curent de CBS-Research, la comanda comunității WatchDog. De asemenea, 40 la sută dintre cetățeni ar opta pentru Unirea R. Moldova cu România, iar 33,4 la sută - pentru intrarea sub umbrela de securitate a NATO. Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum național, atunci 58,5% dintre cetățeni ar vota pentru aderarea la UE, iar 30% - împotrivă.