Patru ani de când a fugit din R. Moldova. Dosarele lui Plahotniuc și ale apropiaților lui – fără finalitate și fără condamnări (Revista presei)

  • 15 Iunie 2023 09:22
Patru ani de când a fugit din R. Moldova. Dosarele lui Plahotniuc și ale apropiaților lui – fără finalitate și fără condamnări (Revista presei)

„E greu când cei care trebuie să lupte cu corupția, sabotează investigațiile”, titrează Jurnal.md. Este foarte dificil să rămâi calm în condițiile în care ai venit în fruntea unei instituții care trebuie să fie în prim-planul luptei cu corupția și înțelegi că interesele corupților sunt apărate, că acolo stau oameni care își înțeleg rolul prin a sabota investigațiile, prin a scurge informațiile către corupți și prin a sabota felul în care sunt prezentate cazurile în justiție încât să facilitezi scăparea acestora de sub urmărire penală.

Astfel a comentat expertul Wachdog, Valeriu Pașa, interceptarea audio trimisă presei în care șefa PA, Veronica Dragalin, le spune unor procurori anticorupție că abia așteaptă să asiste la arestarea acestora. El a amintit la emisiunea  Secretele Puterii de la Jurnal TV de scurgerile din dosarul finanțării ilegale a partidului Șor. „Aproape toată lista de figuranți care urmau să fie reținuți au fugit din RM cu câteva zile înainte de aceasta”.

Citiți astăzi în Ziarul de Gardă: Patru ani de când a fugit din țară. Dosarele lui Plahotniuc și ale apropiaților lui – fără finalitate și fără condamnări, titrează publicația. Fostul lider al Partidului Democrat și apropiații lui sunt vizați în numeroase dosare penale, inclusiv în cel privind furtul miliardului, însă niciunul nu a ajuns să fie condamnat sau să-și ispășească pedeapsa în închisoare.

„E un lucru intenționat din partea unor persoane interesate să creeze o percepție de destabilizare în țara noastră, pentru că de asta beneficiază doar criminalii”, spune într-un interviu pentru Ziarul de Gardă șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Tot în ZdG, găsim un reportaj despre miile de absolvenți la pedagogie și tot atâtea locuri vacante în sistem. Absolvenții spun că vor merge să profeseze în școli, însă își doresc ca în sistemul de învățământ din R. Moldova să fie salarii mai mari.

Cum încearcă să-și recupereze bunurile Vlad Plahotniuc: un nou fiasco la CSJ – titrează portalul Anticorupție, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins o altă cerere de strămutare depusă de apărătorul fostului lider democrat, Vlad Plahotniuc.  Este vorba de examinarea unui recurs împotriva deciziei de aplicare a sechestrului pe o parte din bunurile lui Plahotniuc, ca să fie preluată de o altă instanță egală în grad. Magistrații CSJ au conchis că motivul invocat de „neîncredere în judecători” nu este unul neîntemeiat și au dispus judecarea cauzei în continuare la Curtea de Apel Chișinău. Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a dispus în 2020 sechestrarea bunurilor lui Plahotniuc, în valoare de 55 milioane de lei, în cadrul dosarelor pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. În septembrie 2020, procurorii au pus sub sechestru și patru automobile, dar și nouă apartamente, toate înregistrate pe numele fostei soții a lui Vlad Plahotniuc.

NATO caută cum să ajute Moldova în apărarea spațiului ei aerian, scrie Europa Liberă, care îl citează pe secretarul general Jens Stoltenberg. Pe 15-16 iunie, la Bruxelles, va avea loc întâlnirea miniștrilor apărării din țările NATO, unde se va discuta despre summit-ul Alianței, din iulie, la Vilnius și perspectivele de aderare ale Ucrainei la NATO. Înaintea reuniunii, Secretarul general al NATO și-a exprimat satisfacția că Alianța Nord Atlantică a contribuit la securizarea spațiului aerian al Republicii Moldova în timpul recentului summit al Comunității Politice Europene (CPE) și a spus că organizația politico-militară occidentală „analizează constant” cum poate ajuta Chișinăul, inclusiv în domeniul apărării antiaeriene. În perioada summit-ului EPP ținut pe 1 iunie la Bulboaca, în apropierea Chișinăului, NATO a monitorizat spațiul aerian moldovean cu ajutorul zborurilor de supraveghere AWACS, care pot detecta avioane, rachete și drone la sute de kilometri distanță. „Moldova este un partener apropiat și de lungă durată” al NATO, a spus Stoltenberg la întâlnirea cu jurnaliștii pe 14 iunie, adăugând că părțile au convenit să intensifice acest parteneriat. „Desigur, ne preocupă felul în care vă putem ajuta să reformați și să consolidați instituțiile voastre de apărare și securitate și, de asemenea, acest lucru poate fi legat de protejarea spațiului aerian al Moldovei. Este ceva ce evaluăm constant și discutăm cu Moldova pentru a vedea ce tip de sprijin putem oferi”, a mai spus secretarul general al NATO, citat de Europa Liberă.

Publicația Deschide.md scrie despre implementarea Pachetului III Energetic. Guvernul trebuie să fie pregătit pentru acțiuni ostile din partea Gazpromului, spune fostul vicepreședinte al Parlamentului, actualul membru al Consiliului de administrație al SA „Energocom”, Alexandru Slusari. Problema gazelor reprezintă una din ultimele pârghii de influență asupra statului nostru și Gazprom va face totul pentru ca Pachetul III Energetic să nu fie implementat. „Vedem un sabotaj cras din partea Gazpromului. Să nu uităm că Moldovagaz este filiala Gazpromului și acele povești despre lipsa consensului între acționari nu țin. Cine cu cine nu s-a înțeles? Gazprom cu Tiraspoltransgaz? 66% din acțiuni sunt controlate de Gazprom, despre ce vorbim? Continuă acest boicot din partea concernului rus care vrea să continue șantajul economic al R. Moldova și pentru care problema gazelor este una din ultimele pârghii de influență. Este evident că ei vor face totul pentru ca Pachetul Energetic III să nu fie implementat”, a comentat Alexandru Slusari, pentru Deschide.md. Gazprom ar putea încerca să revină la problema datoriilor istorice, a mai atenționat Alexandru Slusari. „Nu exclud că în perioada următoare vom avea fițuici de la Arbitrajul de la Sankt-Petersburg în care Gazprom cere de la Moldovagaz achitarea datoriilor, iar în baza titlurilor executorii să încerce să aplice sechestru pe rețelele de transportare. Guvernul nostru ar trebui să se pregătească pentru asemenea acțiuni”, a comentat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sat
15
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău