Elevii cunosc istoria Chișinăului – în cadrul unei expoziții, Biblioteca Națională dă start unui proiect de promovare a patrimoniului cultural
-
10 Noiembrie 2020 13:44
O expoziție cu genericul “Patrimoniu și educație: să învățăm pentru viață” a fost inaugurată la Biblioteca Națională din Chișinău. Expoziția este în consonanță cu tema ediției din acest an a inițiativei Consiliului Europei privind celebrarea Zilelor Europene ale Patrimoniului. Colaboratorii bibliotecii au prezentat publicului diverse documente și publicații ale organismelor europene privind protejarea patrimoniului cultural, a rolului educației în conservarea valorilor, a menționat directoarea Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei.
„Expoziția actuală reprezintă finalul ciclului de evenimente organizate de Biblioteca Națională în cadrul Zilerelor Europene ale Patrimoniului, ediția anului 2020. Genericul expoziției corespunde cu genericul anului 2020, care era “Patrimoniul și Educația”. Prin acest eveniment, noi dorim să demonstrăm că în Biblioteca Națională există o diversitate de publicații editate de Consiliul Europei și Comisia Europeană, anume în politici culturale. Biblioteca Națională deține o gamă întreagă de publicații în care este prezentată experiența altor țări în promovarea patrimoniului și în special intercalarea acestei tematici cu educația și pentru educație. Ne-am străduit ca alături de noi să fie și reprezentanții acestor două mari misiuni diplomatice în Republica Moldova – Consiliul Europei și Uniunea Europeană, care implementează în Republica Moldova mari proiecte. Ele sunt orientate către salvgardarea patrimoniului național al republicii.
Suntem bucuroși de asemenea că am avut alături de noi tineri interesați să cunoască patrimoniul și credem că acest eveniment poate contribui la educarea tinerei generații în spiritul cunoașterea, dar și păstrarea acestui patrimoniu, care iată a ajuns până astăzi și noi suntem obligați să-l transmitem generațiilor viitoare!”, a subliniat Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale.
Biblioteca Națională a elaborat și un nou traseu de excursie intitulat „Citește strada ca pe o carte”, cu participarea unui grup de elevi de la Liceul Pro-Succes, din capitală. Tinerii au fost ajutați să cunoască istoria vechiului Chișinău din perimetrul Bibliotecii Naționale, cu multe clădiri istorice cu bogate semnificații, a menționat Aliona Muntean, directoare adjunctă a Bibliotecii Naționale, cea care a organizat traseul.
“În bogatul fond de carte pe care îl deține Biblioteca Națională găsim numeroase informații despre istoria, clădirile, muzeele Chișinăului. Unul din blocurile Bibliotecii constituie un tezaur în acest sens – actualul bloc II, în care s-a aflat în perioada interbelică, dar și mai devreme, Seminarul teologic și unde au studiat eminente personalități ale culturii basarabene – Alexei Mateevici, Alexandru Plămădeală, etc. Le mai povestim elevilor, demonstrându-le poze de epocă, despre alte clădiri importante – Muzeul Național de Istorie a Moldovei, care a fost construit la începutul secolului XX ca spital militar, devenind apoi sediul Liceului pentru băieți. Pe locul actualului Teatru Licurici s-a aflat un edificiu important, Biserica cu hramul Sf. Andrei, construită în perioada țaristă. Acestea și alte momente interesante din istoria orașului le pot afla vizitatorii în cadrul noului traseu turistic, inaugurat la Biblioteca Națională, la care sunt invitați să participe tineri, elevi, liceeni”, a menționat Aliona Muntean.
La inaugurarea expoziției au participat oficiali de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și de la Oficiul Consiliului Europei la Chișinău. Secretarul de Stat al Ministerului de Externe, Gheorghe Leucă, și șeful Oficiului Consiliului Europei, William Massolin, au salutat efortul bibliotecarilor de a promova patrimoniul și diversitatea culturală.