PATRIMONIU CULTURAL | Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală la 130 de ani

  • 11 Februarie 2020 09:41
0%
00:00:00
00:00:00

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a împlinit în octombrie 2019 130 de ani de la înființare. O istorie bogată și interesată are acest muzeu, care a fost martor al mai multor schimbări de puteri, regimuri, fiind vizitat de regele Ferdinand Întregitorul al României și de țarul Nicolai al Rusiei.

Clădirea muzeului - una originală, se evidențiază în peisajul orașului nostru, menționează secretarul științific de la Muzeul de Etnografie, Andrei Prohin: “Mulți vizitatori ne întreabă dacă această clădire nu a fost cândva o moschee. De fiecare dată le răspundem că nu este și clădirea a fost din start concepută ca sediu al muzeului. Clădirea a fost construită în perioada anilor 1903-1905, fiind proiectată de arhitectul chișinăuian, Vladimir Țâganco.

Ea nu întâmplător trezește asociația cu o moschee, fiind construită în stil pseudo-mauritan. Arhitectul s-a inspirat din arhitectura țărilor musulmane, mai exact din arhitectura Magrebului, regiune din nord-vestul Africii”, povestește secretarul științific al muzeului.

De gestionarea lucrărilor, care a necesitat mijloace financiare substanțiale, s-a ocupat directorul de atunci, baronul Alexandru Stuart. Din păcate, el nu a ajuns să vadă sfârșitul lucrărilor, a mai menționat Andrei Prohin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău