Patrick Griffin: România va primi în a doua jumătate a acestui an cea mai nouă versiune a sistemului american de apărare aeriană și antirachetă Patriot
-
28 Iunie 2021 11:29
România va primi în a doua jumătate a acestui an cea mai nouă versiune a sistemului american de apărare aeriană și antirachetă Patriot, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Patrick Griffin, manager de program al sistemului de rachete Patriot în România, în cadrul companiei Raytheon Missiles and Defense.
Țara noastră are, în acest moment, un sistem de tragere Patriot, pe care compania americană l-a livrat în septembrie 2020.
Totodată, România va deveni prima țară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană și antirachetă Patriot, după ce Raytheon Missiles & Defense a primit undă verde de la Forțele Armate ale SUA la începutul acestui an, în urma unei evaluări critice a design-ului sistemului, spune Griffin.
Această versiune îmbunătățită este programată să fie livrată României în cea de-a doua jumătate a anului 2022. În același timp, România va putea moderniza și unitatea pe care o operează deja, în linie cu cele noi.
Oficialul companiei americane a detaliat, în interviu, care sunt caracteristicile acestui sistem de apărare și de ce are România nevoie de el.
AGERPRES: În ce constă sistemul de apărare Patriot?
Patrick Griffin: Sistemul Patriot este un sistem integrat de apărare aeriană și antirachetă ce include radare, tehnologie de comandă și control și diferite tipuri de interceptori. Toate aceste elemente asigură detectarea, identificarea și distrugerea rachetelor tactice balistice, a rachetelor de croazieră, a dronelor, a aeronavelor avansate și a altor amenințări. Arhitectura sistemului este flexibilă și proiectată astfel încât să permită modernizări și îmbunătățiri continue. De aceea, cu puține excepții, cum ar fi încălzitoarele sau ventilatoarele de răcire, cea mai mare parte a sistemului a fost modernizată de-a lungul ultimilor 17 ani.
AGERPRES: De ce are nevoie România de acest sistem de apărare?
Patrick Griffin: Patriot este un sistem de apărare ce îi permite României să își apere cetățenii de o gamă completă de amenințări, de la rachete tactice balistice și rachete de croazieră, la drone și aeronave complexe. Mai mult decât atât, sistemul asigură interoperabilitate completă cu structurile NATO deja existente, garantând protecție vitală în regiunea Mării Negre. Sistemul Patriot este folosit de alte 16 națiuni, inclusiv 6 țări membre NATO.
AGERPRES: Care este costul de achiziție?
Patrick Griffin: În 2017, guvernul României a semnat un acord cu guvernul Statelor Unite ale Americii pentru achiziția a multiple sisteme de apărare aeriană și anti-rachetă Patriot. Orice tranzacție militară importantă, desfășurată cu guvernul SUA, este susținută printr-un program special numit FMS (Foreign Military Sales - Vânzări Militare Străine) - aceasta este calea principală prin care guvernul Statelor Unite vinde articole, servicii și training militar altor națiuni aliate. Prin programul FMS, România este asigurată că forțele sale armate vor primi cele mai bune sisteme la un preț corect și rezonabil.
Contractele derulate prin FMS sunt supuse acelorași controale precum achizițiile SUA, astfel că națiunile partenere pot face achizițiile având totală încredere în acest proces. Mai mult decât atât, partenerii Statelor Unite beneficiază de expertiza tehnică și operațională, de infrastructura de achiziții existentă, precum și de procedurile eficiente și transparente ale Departamentului American de Apărare.
AGERPRES: Ce s-a livrat până acum?
Patrick Griffin: România are, în acest moment, un sistem de tragere Patriot deja livrat. Raytheon Missiles and Defense l-a livrat țării noastre în timp record, în septembrie 2020, răspunzând astfel îngrijorărilor țării cu privire la siguranța în regiunea Mării Negre și sprijinul acordat NATO.
AGERPRES: Ce etape ale achiziției urmează?
Patrick Griffin: România va deveni prima țară care va putea folosi pe teren cea mai nouă versiune a sistemului de apărare aeriană și antirachetă Patriot, după ce Raytheon Missiles & Defense a primit undă verde de la Forțele Armate ale SUA la începutul acestui an, în urma unei evaluări critice a design-ului sistemului. Recenta evaluare critică de design a inclus o demonstrație a îmbunătățirilor aduse radarului, a stației de control al tragerii și a altor aspecte ale tehnologiei de comandă și control. Această versiune îmbunătățită este programată să fie livrată României în cea de-a doua jumătate a anului 2022. În același timp, România va putea valorifica arhitectura flexibilă a sistemului, pentru a moderniza și unitatea pe care o operează deja, în linie cu cele noi.
AGERPRES: Cu ce se diferențiază aceste sisteme de altele din domeniul apărării?
Patrick Griffin: Patriot este cel mai avansat și mai capabil sistem de apărare antirachetă din lume. Din momentul în care a fost dat prima oară în folosință, Patriot a fost folosit cu succes în luptă de peste 250 de ori, de cinci națiuni diferite, pentru a asigura protecție împotriva aeronavelor și dronelor, rachetelor tactice balistice și de croazieră.
Din ianuarie 2015 și până în prezent, Patriot a interceptat peste 150 de rachete balistice pe câmpuri de operațiuni din toată lumea. Aceste rezultate sunt posibile pentru că Patriot este construit pe un fundament cu peste 3.000 de teste la sol și peste 1.400 de teste de zbor.
Mai mult decât atât, inginerii folosesc informațiile obținute de fiecare dată când sistemul este fie testat, fie folosit în luptă, pentru a-l face și mai bun. Indiferent de țara care utilizează sistemul Patriot, lecțiile învățate și ideile de îmbunătățiri ce vin din aceste teste sunt în folosul tuturor celor care dețin sistemul Patriot. Este necesar ca Patriot să fie îmbunătățit constant, pentru a ține pasul cu amenințările, care se schimbă continuu și devin din ce în ce mai sofisticate.
AGERPRES: Cine asigură operațiunile de mentenanță, atât pentru cele intrate deja în dotare cât și pentru cele care urmează să fie livrate?
Patrick Griffin: Raytheon Missiles & Defense a semnat acorduri cu ROMAERO și AEROSTAR pentru a permite colaborarea în ceea ce privește producția și mentenanța tehnică, nu doar pentru sistemele Patriot ale României, ci și pentru sistemele deținute de celelalte 16 națiuni. Noi considerăm că aceste relații de colaborare, cu companiile din industria locală de apărare, sunt vitale în relația noastră cu România. De aceea, desfășurăm în prezent un studiu contractat de România, care face din mentenanța pe termen lung o prioritate.
Studiul de susținere pe termen lung este cuprinzător și acoperă toate aspectele, de la suportul tehnic la training și mentenanță. Susținerea Patriot și a altor sisteme moderne nu este doar o activitate ce revine forțelor armate, existând oportunități și pentru industria locală să contribuie în anii următori.
AGERPRES: Care sunt condițiile de efectuare a acestor operațiuni de mentenanță, acestea presupun noi costuri?
Patrick Griffin: Pe măsură ce sistemul este utilizat, este nevoie de întreținere regulată. În acest moment, România realizează lucrări de mentenanță cu suportul Raytheon Technologies.
Această abordare este utilizată de toate țările ce dețin sisteme Patriot și, de-a lungul timpului, pe măsură ce România câștigă experiență în toate sarcinile de suport și mentenanță, suportul direct acordat de Raytheon va scădea.
AGERPRES: Sunt pregătiți militarii români să le utilizeze? Asigură compania producătoare cursuri de instruire?
Patrick Griffin: Peste 50 de militari români s-au pregătit în cadrul United States Army Air Artillery School, Fires Center of Excellence, Fort Sill, Oklahoma, unde au urmat cursuri de operare și mentenanță a sistemului Patriot. De asemenea, Raytheon Missiles & Defense a pus la dispoziția Armatei Române sistemul Reconfigurable Table Top Trainer, pe scurt RT-3, un sistem care le oferă operatorilor sistemului Patriot posibilitatea să se instruiască prin intermediul unor simulări extrem de realiste. Acest mod de training interactiv urmează să fie folosit pentru toate unitățile Patriot din lume.
Acest mediu virtual de instruire militară este cu atât mai captivant cu cât este similar jocurilor video, utilizând avataruri virtuale masculine și feminine ce folosesc mișcări ale brațelor și comenzi vocale pentru a comunica cu membrii echipelor în timpul exercițiilor sau a training-urilor de mentenanță.
În același timp, în 2022, când echipa Patriot va instala unitățile modernizate în România, vom face acest lucru împreună cu Armata SUA și cu Armata Română. Această colaborare include și training prin care operatorii și inginerii de mentenanță ai sistemului din România vor primi instrucțiuni clare de utilizare a noii configurații îmbunătățite.
AGERPRES: Câte țări primesc sisteme Patriot produse de Raytheon Missiles and Defense?
Patrick Griffin: Raytheon Missiles & Defense a fost contractat pentru a livra peste 240 de unități de tragere Patriot către clienți din 17 națiuni.
Multe dintre aceste țări au ales să profite de arhitectura flexibilă a sistemului și să își modernizeze sistemele pe care le dețin, ceea ce asigură interoperabilitate la nivel global. Națiunile ce dețin Patriot nu doar pot, dar se și antrenează împreună. Astfel, în caz de nevoie, ele pot desfășura împreună operațiuni de luptă.
AGERPRES: Unde sunt localizate rachetele în România?
Patrick Griffin: Odată ce noi livrăm sistemele României, Armata Română decide unde anume să fie amplasate.
AGERPRES: Când ar trebui să fie utilizate rachetele de pe teritoriul României?
Patrick Griffin: Sistemul Patriot este eficient în a apăra împotriva unei game largi de amenințări, de la aeronave, la drone sau rachete tactice balistice ori de croazieră. Forțele Armate Române vor putea să îl utilizeze pentru a răspunde acestor amenințări așa cum consideră de cuviință.