PAS acuză autoritățile de încălcarea legislației în cazul expulzării cetățenilor turci. Reacția PD

  • 11 Septembrie 2018 14:12
PAS acuză autoritățile de încălcarea legislației în cazul expulzării cetățenilor turci. Reacția PD

Autoritățile Republicii Moldova au încălcat atât convențiile internaționale privind drepturile omului, cât și legislația națională la expulzarea celor șapte cetățeni turci. Aceasta a fost o acțiune abuzivă ca rezultat al înțelegerii dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Ankara, susțin reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate. Partidul Democrat neagă acuzațiile.

Cei șapte cetățeni turci expulzați din  Rep. Moldova au fost declarate persoane indezirabile, a explicat președintele Parlamentului, Andrian Candu, într-o declarație pentru presă.

„Juridic, dacă nu greșim, este declararea persoanei ca indezirabilă, și nu e cuvântul expulzare dar e ceva, e expulzare, în fine, sunt categorii și ale expulzării”, a afirmat președintele Legislativului. 

Pe de altă parte, reprezentantul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că decizia privind declararea persoanei indezirabile se ia de Biroul Migrație și Azil, care însă nu s-a implicat în acest caz. Mai mult, potrivit lui Sergiu Litvinenco, o persoană declarată indezirabilă este condusă până la hotare și, în nici un caz, nu poate fi trimisă în țara de origine, mai ales dacă a cerut și azil politic.

„În realitate, nu a fost nici un fel de expulzare, nici un fel de extrădare, a fost o răpire a oamenilor în cel mai barbar mod. Nici în evul mediu nu se proceda așa”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Expulzarea celor 7 cetățeni turci a fost una ilegală și este rezultatul unor înțelegeri dintre guvernare și autoritățile turce, susține președinta PAS, Maia Sandu.

„Doar regimul de la Chișinău vinde cetățeni ai Turciei contra unor proiecte care să satisfacă poftele președintelui R. Moldova și poftele celor din PDM”, susține Maia Sandu.

Solicitat de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari a calificat aceste declarații drept politice. „Lucruri de acest gen se întâmplă în toate statele, inclusiv cele europene, la care face referire opoziția care se declară pro-europeană. Iar declarațiile de astăzi ale PAS sunt făcute în contextul campaniei electorale”, a comentat Vitalie Gămurari. 

Șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, au fost expulzați săptămâna trecută de pe teritoriul Republicii Moldova. Șase dintre aceștia sunt cetățeni turci, angajați ai liceului moldo-turc Orizont din Chișinău. Potrivit avocaților, aceștia ar fi ajuns la închisori din Turcia și riscă să fie torturați și omorâți, deoarece ar face parte dintr-o organizație interzisă de autoritățile acestui stat.

Deciziaautorităților de la Chișinăua fost condamnată de societatea civilă națională și internațională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău