Partidul Popular European și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa condamnă acțiunile alianței PD-PSRM

  • 26 Iulie 2017 11:25
Partidul Popular European și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa condamnă acțiunile alianței PD-PSRM

Partidul Popular European și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa solicită instituțiilor UE, inclusiv Serviciului European de Acțiune Externă, precum și Consiliului Europei, să evalueze imediat declinul statului de drept și a standardelelor democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanțare din partea UE.

De asemenea cele două partide cer aplicarea de condiționalități stricte pentru orice asistență financiară viitoare, dar și reevaluarea cât mai curând posibil a Acordul de Asociere UE-RM.

Într-o declarație comună emisă astăzi, liderul PPE Joseph Daul și președintele ALDE Hans van Baalen condamnă acțiunile alianței PD-PSRM, și se arată îngrijorați de procesul de deteriorare a statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova. 

Liderii celor două partide europene denunță cu tărie utilizarea de către guvernare a justiției selective în răfuielile cu opoziția și își exprimă îndoiala că primarul capitalei va avea parte de un proces echitabil.

„Credem că trebuie investigată orice ilegalitate și că cei responsabili trebuie să fie aduși în fața justiției, dar în același timp avem preocupări și îndoieli majore că sistemul judiciar moldovenesc, controlat de Plahotniuc și alianța PDM-PSRM, va putea asigura o investigație transparentă, un proces echitabil sau un verdict imparțial”, spun Joseph Daul și Hans van Baalen. 

„Dimpotrivă, după cum o demonstrează declinul libertății presei, abuzul instituțiilor de stat și suprimarea societății civile, guvernul moldovean controlat de Plahotniuc și alianța sa PD-PSRM au pus în pericol una dintre marile realizări ale poporului moldovenesc din ultimii ani și au făcut ca țara să nu mai fie campioana Parteneriatului Estic”, conchid liderii PPE și ALDE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău