Participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, foștii deținuți în lagărele de concentrare fasciste și în ghetouri, urmează să beneficieze de o majorare a alocației lunare
-
27 Iulie 2022 12:02
Participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, foștii deținuți în lagărele de concentrare fasciste și în ghetouri, precum și văduvele acestora urmează să beneficieze de o majorare a cuantumului alocației lunare de stat cu 300 de lei până la 1250 de lei. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie aprobat în ședința de astăzi la Guvern, transmite Radio Chișinău.
Alocația lunară de stat majorată cu 300 de lei pentru participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, foștii deținuți politici și văduvele acestora, urmează să se aplice retroactiv, de la 1 mai 2022. Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale numărul beneficiarilor care ar urma să primească această alocație este de 179 persoane.
Tot astăzi, cabinetul de miniștri are pe agenda sa un proiect de lege care are ca scop prevenirea și combaterea dopajului în sport prin punerea în aplicare a unor norme riguroase și sancțiuni, susținerea cercetărilor cu privire la acest fenomen, promovarea politicii de stat în domeniul ocrotirii sănătății și promovarea unui mod de viață sănătos. Prin acest proiect se urmărește depășirea carențelor din domeniul reglementărilor antidoping și armonizarea legislației cu rigorile internaționale. O premiera pentru țara noastră o constituie instituirea contravențiilor pentru încălcarea reglementarilor antidoping de către sportivi și personalul asistent al acestora, dat fiind faptul că în plan european Rep. Moldova este un stat cu cea mai slabă răspundere în acest domeniu, se arată în textul proiectului.
Un alt proiect de hotărâre care se regăsește pe ordinea de zi a ședinței de guvern ține de organizarea activității Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională. Astfel, se propune ajustarea componenței nominale a acestui Consiliu care va fi împuternicit suplimentar cu funcții de examinare, promovare, monitorizare și evaluare a proiectelor investiționale realizate în domeniile de importanță pentru securitatea statului.
Pentru a face față acestor sarcini, proiectul prevede suplimentarea componenței nominale a Consiliului și cu alte instituții, precum Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Comisia Națională a Pieței Financiare și Banca Națională a Moldovei.
Un alt proiect de lege vizează crearea unei platforme digitale pentru Autoritățile Publice Locale, e-APL, prin care autoritățile publice centrale (APC) vor furniza resurse digitale importante pentru gestiunea eficientă și promptă a activităților la nivel local. Acest portal va integra servicii guvernamentale online existente precum semnătura electronică, plățile electronice și va facilita interacțiunea digitală cu cetățenii și mediul de afaceri. Implementarea proiectului va contribui la diminuarea costurilor de accesare și procesare a datelor, va spori transparența APL, va reduce timpul de interacțiune cu cetățenii și mediul de afaceri.
Costurile estimate pentru întreținerea portalului, pentru primul an de implementare, sunt de 5.4 milioane de lei și vor fi acoperite din mijloacele Proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale” realizat în baza Acordului de finanțare încheiat cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a Acordului de împrumut semnat cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.