Parlamentul va examina nota diplomatică în adresa conducerii Rusiei, privind abuzurile la adresa oficialilor moldoveni

  • 10 Martie 2017 14:59
Parlamentul va examina nota diplomatică în adresa conducerii Rusiei, privind abuzurile la adresa oficialilor moldoveni

Parlamentul ar putea examina la una din ședințele ulterioare detalii privind nota diplomatică în adresa conducerii Federației Rusiei privind abuzurile la adresa unor oficiali moldoveni care au vizitat această țară. Subiectul a provocat astăzi dezbateri în debutul ședinței Legislativului.

Socialiștii au cerut să fie organizate audieri ale ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene astăzi. Deputatul PSRM Vladimir Țurcan a sugerat că nota respectivă ar putea influența relațiile Republicii Moldova cu Rusia, considerând că mesajul a fost unul prea dur.

„În această notă este o chemare față de oficialitățile Republicii Moldova să se abțină de la deplasări în Federația Rusă. În limbaj diplomatic sună foarte și foarte dur. Și eu nu cred că reieșind din acest limbaj este cazul să tergiversăm această audiere”, a declarat Vladimir Țurcan.

Pe de altă parte, deputatul PLDM Tudor Deliu a remarcat că Rusia nu ar trebui să aibă un caracter sfidător la adresa Republicii Moldova.

„Nimeni nu contestă faptul că Republica Moldova trebuie să aibă relații bilaterale cu toate țările, dar eu niciodată nu am să accept ca cineva să ne trateze ca un frate mai mare”, a declarat Tudor Deliu.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că va prezenta la una din ședințele următoare anumite detalii referitor la acea notă dar și care vizează unii oficiali, și unele dosare de spălare de bani. El nu a exclus că ședința respectivă va avea caracter închis.

„Urmează să venim cu o informație suplimentară în plen atunci când toți vor fi gata. Eventual, într-o ședință închisă deoarece ține de investigații ale unor dosare penale de rezonanță privind spălarea de bani, deoarece există o legătură dintre dosare și nota de ieri”, a declarat Andrian Candu.

În urma discuțiilor, majoritatea deputaților a respins inițiativa de a fi audiat ministrul de Externe.

Amintim că joi, 9 martie, președintele Parlamentului, Andrian Candu, și Prim-ministrul Pavel Filip au avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametșin, în cadrul căreia a fost transmisă o notă către conducerea politică a Federației Ruse. În document sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova.

Aceste cazuri ar fi legate de investigația privind spălarea a 22 de miliarde de dolari din Rusia prin Moldinconbank, anunță autoritățile de la Chișinău, care mai afirmă că Moscova refuză să coopereze la investigarea acestui caz.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău